Какво да очакваме при първото си посещение в логопедичен кабинет?

Автор: Ивелина Александрова

Бакалавър и Магистър по Логопедия

 

При първото Ви посещение в логопедичен кабинет ще се запознаете с терапевта и по възможност ще започнете да правите обследване на речта на детето.

 

Всяко логопедично обследване започва с Фамилна анамнеза

 

В тази част от обследването се записват най-общи данни за семейството, езиковата среда на детето, наблюдава ли се наследствено това нарушение и т.н.

 

Не се притеснявайте да отговаряте на въпросите на Логопеда. Те са в помощ на диагностичния процес, конфиденциални са и не се предоставят на трети лица.

    

 

Във втората част на обследването се засягат въпроси свързани с развитието на детето Ви до този момент.

 

Как е протекла бременността Ви, раждането, соматичното развитие /ръст, тегло/ на детето,   наблюдавали ли сте проблеми свързани със слуха, зрението, движенията? Кога е проговорило, как е проговорило, на каква възраст сте чули първо изречение и т.н.?

 

Какво да очакваме при първото си посещение в логопедичен кабинет? Следващият етап е Невропсихологично изследване и логопедичен статус. Звучи страшно и непознато, но това, което ще видите са различни игри /пъзели, мозайки, приказки, рисуване, разговор, разпознаване на картинки и т.н./, с които се цели да се диагностицира неврологичното и психологичното развитие на вашето дете.Освен това специалиста ще може да прецени какво е разбирането на понятия и има ли нарушение при произнасянето на звукове.

 

Нормалното времетраене на един логопедичен час на дете в предучилищна възраст е 35мин. За първа среща си предвидете двойно повече време, особенно, ако детето Ви е срамежливо и не общува лесно с външни хора. Специалиста е този, който ще прецени кога да започне обследването. Възможно е този първи час да бъде само за разговор с Вас и за попълване на първата част от логопедичната карта. Ако детето не желае да отговаря на въпросите на специалиста или да участва в игрите и заниманията е добре да не се включвате автоматично / „Хайде, нали говорихме, не се глези”/. Нормално е в нова обстановка и при среща с човек, когото не познава, детето Ви да не желае да работи с него. Добрите логопеди, особено тези със стаж, знаят как да се сработят с детето Ви.

 

И така, диагностиката Ви е приключила. Ако не е констатирано нарушение, това означава, че езиково и речевото развитие на детето Ви е в норма и за момента няма за какво да се притеснявате. Можете да се обърнете към вашият терапевт за информация, какво да очаквате като развитие на езика и на какви занимания да наблегнете вкъщи за да подпомогнете развитието на детето си.

 

С любезното съдействие на Логопедичен Кабинет „Логопедика”

Снимки: Ambro, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар