Какво да направя, ако съм жертва на сексуално насилие?

Има няколко важни стъпки, които трябва да предприемете след нападение:

 

– Махнете се от нападателя на безопасно място, толкова бързо, колкото можете. След това веднага се обадете в полицията.

 

– Обадете се на приятел или член на семейството, на когото вярвате. Може да се обадите и на кризисен център или гореща линия, за да се посъветвате. Чувства на срам, вина, страх, шок са нормални. Важно е да получите консултация от надежден специалист.

 

– Не се къпете, не се решете или почиствате никоя част от тялото си. Не сменяйте дрехите, ако е възможно, така че болничният персонал да събере доказателства. Не докосвайте нищо и не променяйте нищо от мястото на нападението.

 

Четете още: Какво е емоционално насилие?

 

– Отидете до най-близкото спешно болнично отделение възможно най-скоро. Трябва да бъдете прегледани, лекувани от всякакви наранявания и проверени за възможни полово предавани инфекции или бременност. Лекарят ще събира доказателства използвайки влакна, косми, слюнка, сперма, които може да са останали от нападателя.

 

Какво да направя, ако съм жертва на сексуално насилие?

 

Докато сте в болницата:

 

– Ако решите, че искате да подадете жалба в полицията, вие и болничният персонал може да се обади направо от там.

 

– Помолете болничния персонал да ви свърже с местния кризисен център. Там могат да ви помогнат да изберете да докладвате за атаката и получаването на помощ, както да ви свържат с групи за подкрепа.

 

Списък с национални и регионални телефони на които хората, станали жертва на насилие, могат да потърсят помощ можете да намерите тук.

 

Снимки:  Sira Anamwong,  David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар