Какво вижда бебето в матката? – част 2

Продължава от: Какво вижда бебето в матката? – част 1

 

Развитието на зрението и влиянието на светлината

 

Наскоро учените са идентифицирали още нещо, което помага за развитието на очите на нероденото бебе – слънчевата светлина. Въпреки че в матката е ужасно тъмно, някои фотони светлина преминават през кожата, ако стоите на слънце.

 

Оказва се, че тези минимални количества светлина са от ключово значение за развитието на очите. При провеждане на проучване е установено, че когато бременни мишки се държат в пълна тъмнина, техните бебета по-често имат проблеми със зрението след раждането.

 

Същите данни с установени и при бременни жени, които живеят в северните ширини и забременяват по време на най-тъмните месеци от годината. Техните бебета са с повишен риск от някои заболявания на очите.

 

бебе, зрение, очи, цветове, светлина

 

Бъдете сигурни, че бебето получава достатъчно светлина, като редовно прекарвате време на открито (или близо до слънчева светлина) по време на бременността. Не забравяйте да следвате стандартните правила за безопасност на слънце, за да се предпазите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

 

Носете слънцезащитен крем, ако сте навън за повече от 15 мин или го сложете преди да се покажете на слънце. Нанасяйте на всеки 2 часа и стойте под сянката от 10 до 14 ч., когато слънцето е най-силно, а температурите – най-високи.

 

Четете още: Странични ефекти на жегата по време на бременността

 

Очите не са съвсем развити при раждането

 

За разлика от някои други части на тялото, очите на бебето продължават да се развиват след като то се  роди. Те трябва да се адаптират към много по-ярък и богат свят извън матката в края на краищата!

 

Ако очите на бебето ви изглеждат кръстосани и изглежда сякаш то не може да се съсредоточи върху лицето ви, не се притеснявайте. Изчакайте, докато бебето стане на 6 месечна възраст. Ако тези симптоми не са изчезнали, посетете очен лекар за диагностика и лечение на кривогледство или мързеливо око.

 

Цветът на очите на бебето

 

cПри раждането, много бебета имат сини очи, това обаче не означава, че те ще запазят този цвят завинаги.

 

бебе, зрение, очи, цветове, светлина

 

Цветът на очите на бебето се определя от генетиката. При раждането пигментът меланин, отговорен за цвета на кожата и косата, все още не се е изградил. Това отнема известно време. След това очите ще получат цвета си.

 

Липсата на меланин, подобно на много кавкзки бебета, кара очите да изглеждат сини непосредствено след раждането. Малкото количество меланин обаче, ще направи очите зелени. Ако се добави още – кафяви или дори черни.

 

Четете още: Подуване по време на лятна бременност – едема

 

Най-драматичните промени в цвета на очите, обикновено се появяват, когато бебето ви е на възраст между 6 и 9 месеца. До този момент ирисът ще е натрупал достатъчно пигмент, за да се получи окончателният цвят на очите.

 

Снимки: Scott SM, A. Strakey Foter.com

Добави коментар