Какво вижда бебето в матката? – част 1

След като бебчето ви се роди най-вероятно ще започнете да му показвате различни цветни играчки с най-различни форми, които то ще вижда за първи път. По този начин ще го стимулирате да поглежда към вас (или към камерата/телефона, за да му направите снимка) със отворени очи. Освен това ще закачите подобни играчки над креватчето на бебето, за да стимулирате развитието на зрението му.

 

Очите и мозъкът се развиват много преди раждането, за да се подготвят за възприемането на всички тези външни стимули. В действителност, този процес отнема повече от 6 месеца, преди очите на бебето да са готови да възприемат и преработят всички визуални образи, които околния свят му предлага.

 

Как се развиват очите на бебето в матката?

 

Подобно на останалите органи, отговорни за нашите пет сетива – като носът и ушите, например, очите се контролират от мозъка, благодарение на нервните клетки, които ги свързват с него. Докато плодът (фетусът) нараства, започва да се развива една от първите части на зрителната система – зрителният нерв. Той представлява дебел сноп от милиони индивидуални нервни клетки, които ще предават информация от очите към мозъка на бебето и обратно.

 

бебе, бременност, очи, меланин, зрение, развитие

 

По време на 4 седмица от бременността, клетките от развиващата се мозъчна тъкан започват да се съединяват, за да образуват два оптични нерва – по един от всяка страна на главата.

 

Почти по същото време клетки във външния слой на плода започват да образуват това, което в един момент ще се превърне в леща на окото. След раждането лещата ще помага на бебето да фокусира очите си както върху обекти, които се намират на близко разстояние, така и върху такива, разположени на далечно.

 

Около месец по-късно (8-ма седмица от бременността) окото става с още по-сложна структура. През тази седмица започва да се образува ретината. Тя представлява слой от клетки, които са разположени в задната част на окото. Тяхната роля е възприемането и обработката на светлината.

 

Четете още: Очите на бебчо – защо и кога се променя цветът им?

 

До 16-та седмица тези клетки започват да възприемат светлина, която прониква през коремната стена на майката. Въпреки че клепачите на бебето не могат д се отворят все още, очите му могат да правят леки движения в отговор на тази светлина.

 

По време на 26-та седмица (края на втория триместър), очите на бебето са почти напълно оформени. Те не само могат да възприемат светлината, но и клепачите могат да се отварят. Бебето ви започва да държи клепачите си отворени и дори да мига в моментите, в които е будно.

 

бебе, бременност, очи, меланин, зрение, развитие

 

Разбира се, няма какво толкова да види в утробата ви, но трябва да имате предвид, че то може да усети движението на ярки светлини извън тялото ви. Ако светнете с фенерче към него в корема, може да получите мърдане или удар в замяна.

 

Четете още: Страничните ефекти на жегата по време на бременността

 

Как да подсигурите добро зрение на бебето по време на бременността?

 

В миналото се е смятало, че балансираното хранене по време на бременност е достатъчно, за да се насърчи правилното развитие на очичките на бебето. Наистина, след провеждането на множество изследвания се установява, че определени хранителни вещества са важни за образуването на очите. Особено важен е витамин А (намиращ се в листните зеленчуци, плодове и някои млечни продукти).

 

Хапването на разнообразие от храни и редовното взимане на пренатални витамини, спомага за осигуряването на достатъчно количество от важните хранителни вещества, за правилното развитие на очите.

 

Продължава на: Какво вижда бебето в матката? – част 2

 

Снимки: ilyoungko, Raphael Goetter, javiergzlez Foter.com

Добави коментар