Какви са рисковете за появата на диабет по време на бременност?

Интервю с д-р Силвия Савова

Акушер-гинеколог, специалист по пренатална диагностика

 

Продължава от: Кои са най-често срещаните вродени аномалии?

 

Мама, татко и аз: Какви са рисковете за появата на диабет по време на бременност? Какво всъщност е гестационен диабет?

 

Д-р Савова: На първо място трябва да кажем, че вниманието трябва да е изострено при жените в риск, които трябва да посещават интензивна женска консултация, където опитния гинеколог на базата на анамнеза, при разпитване на жената да се ориентира какви скрининги, какви тестове ще направи.

 

Жена, която има ендокринни проблеми, вижда се, че е по-пълна, с повече окосмяване (има проблем с щитовидната жлеза или е имала поликистозни яйчници и е забременяла по-трудно) или след ин витро, когато има анамнеза, че има родственици от първа линия с диабет – при нея задължително при първото посещение на консултацията се назначават пълни кръвни показатели – освен пълна кръвна картина и кръвна захар.

 

Така че, да се ориентираме дали има обменно нарушение, още при първото посещение, но и в следващите посещения назначаваме кръвна захар. Правим тест на О.Съливън или скрининг за гестационен диабет в 24-28 гестационна седмица, точно на такива жени, които имат анамнеза за родственици с диабет.

 

Четете още: Бременност и скрининг за гестационен диабет

 

Освен това, ако наддават много на тегло за един месец, виждаме, че са в рискова група. Също така, ако бебетата са едри, (бебето нараства твърде много в коремната област, или ако жената има предишно раждане с едро бебе, т.е. с тегло над 4 кг). Тогава се прави обременяване с глюкоза в 24-28 гестационна седмица.

 

Т.е. първия тест на кръвта е без натоварване с глюкоза – кръвна захар на гладно. След това се приема 75 грама декстроза и се отчита на първия, на втория час, съответно нивото на кръвната захар, и ако има отклонения отчитаме дали е гестационен диабет.

 

Провеждаме консултация с ендокринолог, който преценява дали да бъде само на диета, която намалява въглехидратите, т.е. ще ограничим белия хляб, рафинираните захари. Ако бременната жена пие кафе със захар, ще ликвидираме захарта, меда, както и тестените продукти и ще мине на пълнозърнест хляб, макарони, а няма да бъде на сладки, торти, бисквитки и така нататък.

 

Четете още: Как мога да преценя дали имам повишен риск от Гестационен Диабет?

 

Tези неща ще бъдат изключени от менюто и ще бъдат заместени съответно с пресни плодове, зеленчуци и риба, по-малко свинско, телешко и пилешко месо. Режим, който е балансиран с определени калории, но няма да бъде за сметка на рафинираните захари и ако трябва ендокринологът преценява и дозировката на инсулина, вече инсулино-терапия преди хранене.

 

Диабетът е сериозно ендокринно заболяване. При него имаме повишена честота на аномалиите на плода – на опорно-двигателния апарат, така и сърдечно-съдови аномалии, затова всяка бременност трябва да се следи внимателно от съответните специалисти.

 

Продължава: Какво е това интраутеринна ретардация на плода?

За Мама, татко и аз: Таня Димитрова

Добави коментар