Какви са причините за еректилната дисфункция?

Интервю с д-р Георги Лазаров, уролог/андролог в I САГБАЛ "Света София".

 

Продължава от: Има ли бавно подвижни и бързо подвижни сперматозоиди?

 

МТА: Какви са причините за еректилната дисфункция? Каква е терапията?

 

Д-р Лазаров: Среща се значително по-често, отколкото преди за нещастие. И това е в пряка връзка с начина на живот. Еректилните дисфункции биват два основни вида: психогенна и органична. Психогенна е тази, при която липсва каквото и да е заболяване на организма или прием на медикаменти, имащи отношение към ерекцията.

 

еректилна дисфункция, причини, лечение

 

Най-честите причини за органичните еректилни дисфунции са:

Увеличаването на телесното тегло. За съжаление все по-разпространено сред младите мъже.

Хипертония, естествен резултат от увеличаването на телесната маса.

Захарен диабет тип I и тип II като втория тип е също вследствие увеличаването на телесната маса.

Чернодробна и бъбречна недостатъчност.

Прекомерната употребата на алкохол и тютюнопушенето.

Някои лекарства, които се дават за хипертония, повлиявайки кръвното налягане влошават ерекцията.

Медикаменти, като Н2-блокерите, които се предписват за лечение на гастрит и язвена болест, при продължително приемане също влошават ерекцията.

Някои заболявания, водещи до изкривяване на половия член.

 

Четете още: 7 начина да избягате от еректилната дисфункция

 

Лечение се предприема след изясняване на причините, довели до влошаването на ерекцията. При психогенната ерекция лечението е медикаментозно. При органичните се стремим да лекуваме качествено основното заболяване и допълнително се изписват медикаменти за подобряване на ерекцията. Рядко се налагат имплантация на пенис протези.

 

еректилната дисфункция, ерекция, лечение

 

МТА: Какво е фимозата – как се получава патологична фимоза, колко често се наблюдава?

 

Д-р Лазаров: Фимозата е два вида. Първата – се среща при новородени и малки момчета. Момчето става на 16-18 години и чак тогава усеща (когато започне да води полов живот), че нещо не е наред. Това е затваряне на пръстена (на кожния пръстен) и е невъзможно показване главата на половия член.

 

Четете още: Фимоза

 

Втората е така наречената патологична фимоза. Предизвикана е най-често на базата на прекарани и неправилно лекувани кожни, гъбични или други инфекции в областта на половия член, които постепенно водят до разрастване на съединителната тъкан и стягане на пръстена на члена. Тук трябва да се отбележи, че при диабетиците, това се наблюдава значително по-често.

 

Лечението е механично отваряне на кожата при бебетата и малките деца, което трябва да стане до към 3 годишна възраст и оперативно – обрязване в по-късна възраст.

 

фимоза, лечение, симптоми, пенис, кожа

 

МТА: Какво можете да ни кажете за разширените вени на тестисите. Какви са причините и последствията от него, има ли връзка с фертилността?

 

Д-р Лазаров: Най-спорният въпрос – дали разширените вени на тестисите толкова влияят или не влияят на фертилността. Доказано е, че влияят. Във 80% от случаите варикоцелето е левостранно, в 10% е двустранно, 10% е само десностранно. По принцип това е вродена аномалия свързана с начина на оттичането на кръвта от тестисите към централното кръвообращение. Обикновено първите прояви са веднага след пубертета, след 18 годишна възраст. Мъже, които създадат поколение до към 25 години в повечето случаи тези разширени вени не им пречат. Но има и момчета на около 20 години, които вече в резултат на разширените вени имат увреждане на сперматогенезата, което е основното показание за оперативно лечение.

 

Четете още: Варикоцеле – разширени вени на тестиса

 

Промените в сперматогенезата в резултат на разширени вени на тестиса са намаляване броя и подвижността на сперматозоидите, както и лошата им морфология. Характерното при варикоцелето е, че порциите семенна течност, не винаги са постоянни, т.е. има някои, които са с по-добро качество и други, които за нещастие са с по-лошо качество. С оперативното лечение целим именно първо подобряване на качеството и второ – постоянство на порциите. За варикоцелето има и още едно показание за операция – когато при тежък физически труд или физическо натоварване пациентът чувства тежест до болка в левия тестис, основно вечер.  

 

сперматогенеза, варикоцеле, разширени вени, тестис

 

В повечето случаи операциите за варикоцеле са препоръчителни, те не са задължителни. Пациентът трябва да реши, дали иска да си подобри качеството на спермата или не. Последствията, ако няма оперативна намеса, могат да бъдат допълнително влошаване на оплодителната способност, което трябва да се знае много добре от пациентите. Разширените вени не застрашават здравето като цяло. Т.е. тази аномалия не е животозастрашаваща и не налага някаква спешна интервенция, при която пациента да бъде принуден да я направи, така че решението си остава изцяло в неговите ръце.

 

МТА: Вярно ли е, че простата е слабото място на мъжа?

 

Д-р Лазаров: Тук трябва да споменем какви са основните заболявания на простатата. Едната група са тези, които се срещат най-често при младите мъже – възпалителните, които са в резултат на полово предавани инфекции.

 

Четете още: 10 факта, които може би не знаете за доброкачествената хиперплазия на простатата-аденом на простата

 

Другото сериозно състояние е простатния аденом. За съжаление ако не се проследява и не се лекува се превръща в заболяване. Среща се в третата възраст на мъжа и е в резултат на спадането на мъжкия полов хормон – тестостерон.

 

заболявания на простатата, аденом, полово предавани болести, рак

 

Третото, сериозно заболяване е ракът на простатата. При рака на простатата възрастовата граница е вече след 48-49 години, но смятаме, че профилактиката трябва да се започне след 50 години. Правят се регулярни прегледи и се взимат кръвни проби.

 

Четете още: Имате рак на простатата? Лапароскопскaта операция може да помогне

 

Колкото по-рано се открие, толкова по-добре, защото при младите мъже особено в активна възраст, ракът много бързо метастазира. Съвременната медицина създаде достатъчно добри медикаменти за подтискане развитието на рака, но те действат на пациенти в по-напреднала възраст – 70-80 годишни,  тези между 50-65 г. подлежат на оперативно лечение и колкото по-рано е открито заболяването, толкова шансовете за успех са по-големи.

 

За Мама, татко и аз: Таня Димитрова

 

Снимки: imagerymajestic, marin, Serge Bertasius, imagerymajestic, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар