безплодие, лечение, плодовитост, ин витро, хормони

Какви са методите за лечение на безплодие?

Безплодието е проблем, с който в наши дни се сблъскват все повече млади хора. Добрата новина е, че в много от случаите, има решение. На първо място, най-важното е да се диагностицира какъв е проблемът, който пречи на двойката да създаде свое бебче. Безплодието може да е проблем както при жената, така и при мъжа, а в 20% от случаите – и в двамата партньори. Ето и какви са различните методи за лечение, които медицината предлага.

 

Лекарства за плодовитост

 

Ако лекарят ви прецени, че овулацията ви е нередовна, може да ви предпише лекарства за плодовитост. Тези лекарства обикновено влияят на хормоните ви. В близо 50% от случаите, жената ще забременее в рамките на 3 менструални цикъла. Много често тези лекарства водят до освобождаване на повече от една узряла яйцеклетка месечно, което повишава шанса за многоплодна бременност.

 

Инжектиране на хормони

 

Ако сте приемали лекарства за плодовитост, но вече 6 месеца няма резултат, следващата стъпка, която лекарят ви може да препоръча са хормонални инжекции. На разположение са широка гама от хормонални инжекции, които са високо ефективни за стимулиране на овулацията. Близо половината от жените, подложени на този метод на лечение, ще забременеят и шансовете за многоплодна бременност отново са доста големи.

 

Операция на блокирани фалопиеви тръби

 

При някои жени, проблемът се корени в съединена тъкан и запушване на фалопиевите тръби, което пречи на яйцеклетката да достигне по-надолу по тръбите. Подобен проблем може да е в следствие от ендометриоза или свръхрастеж на тъкан, която покрива вътрешната повърхност на матката. Лапароскопска хирургия би могла да премахне срастванията в репродуктивния тракт и да повиши шансовете за забременяване.

 

Четете още: Основни факти за безплодието

 

Вътрематочна инсеминация

 

Вътрематочната инсеминация е популярен метод за широк кръг двойки с репродуктивни проблеми. При тази процедура, спермата се поставя директно в матката на жената, по време на нейната овулация. Това значително намалява разстоянието, което естествено сперматозоидите би трябвало да изминат, за да стигнат до яйцеклетката. Тази процедура често се използва в комбинация с лекарства, стимулиращи овулацията. Тя е доста по-евтина от ин витро процедурите, а шансовете за забременяване са близо 15%.

 

Ин витро оплождане

 

Двойките може да се нуждаят от ин витро оплождане поради много причини, сред които блокирани маточни тръби, ендометриоза, възрастта на жената или неизяснен стерилитет при мъжа. В цикъла на ин витро процедурата, на жената се поставят инжекции, стимулиращи увеличаването на броя яйцеклетки в рамките на един менструален цикъл (средно 10-12 яйцеклетки).

 

След като те узреят, се изваждат и в лабораторни условия, се оплождат, благодарение на спермата на мъжа в инкубатор. След 3-6 дни, 1 или няколко ембриона се имплантират в матката. Безспорно процедурата е скъпа, но успеваемостта е приблизително 46% при жени под 35 г. възраст и 10% при жени на възраст над 43 г.

 

Ин витро оплождане с интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди

 

В някои случаи, количеството сперматозоиди при мъжа е изключително ниско или подвижността им не е никак добра. В такъв случай двойката отново се нуждае от помощ. В комбинация с ин витро оплождането, се прилага процедура интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид директно в яйцеклетката. Полученият ембрион се имплантира в матката, както при обичайната ин витро процедура.

 

Ин витро оплождане с донорски яйцеклетки

 

Този метод е много полезен при жени, чиито тела не могат да произведат зряла и здрава яйцеклетка. Често това е в следствие напреднала възраст на жената, жени имащи преждевременна яйчникова недостатъчност, жени след химиотерапия или такива, при които предишни ин витро процедури не са били възнаградени с успех.

 

Четете още: Митове и факти за безплодието

 

При този вид оплождане, се използва донорска яйцеклетка, която бива оплодена със сперматозоид на партньора. Полученият ембрион се прехвърля в утробата на жената и това значително повишава шансовете за успех.

 

Трансфер на бластоцисти

 

Ембриона или ембрионите се прехвърлят в матката на втория или третия ден, най-късно шестия. Тези ембриони са известни като бластоцисти. Избират се 1 или 2 съвсем здрави и добре развиващи се бластоцисти за трансфер.

 

Натурални методи за стимулиране на плодовитостта

 

Без значение в кой етап се намирате, не забравяйте, че може да повишите шансовете си за забременяване дори и с някои малки промени в начина си на живот. Стремете се към идеалното си тегло – нито наднормено, нито поднормено, откажете се от цигарите, намалете приема на алкохол и се опитайте да се храните здравословно. Всички тези фактори оказват влияние, но е добре промените да се направят и от двамата партньори.

Добави коментар