Какви са знаците на следродилната депресия?

Следродилната депресия е много честа. 1 от всеки 4 майки са засегнати от нея. Това понякога се бърка с бебешка депресия.

 

Бебешката депресия може да ви повали първите няколко дни след като бебето се появи. Това може да ви накара да се чувствате нещастни, плачливи, уморени и напрегнати. Случва се заради резките хормонални промени в тялото ви, които могат да ви накарат да се чувствате зле. За разлика от бебешката депресия, следродилната депресия е болест. Тя може да има различни причини и е малко вероятно да си отиде без лечение.

 

Да бъдете майка е физически и емоционално изживяване със своите спадове и върхове. Може би нямате следродилна депресия, ако нямате някои от тези признаци, описани по-долу. Но ако показателите на чувствата ви са по-скоро ниски, може би имате следродилна депресия.

 

Може да сте били депресирани и по време на бременността, или може би тези чувства са се промъквали при вас до края на бременността. За някои майки, тези чувства продължават и след началото на раждането.

 

Множество негативни чувства могат да ви засегнат. Може да сте притеснени за неща, за които обикновено не се притеснявате. Вие може да не получите удоволствие от това че сте с бебето, а дори да сте враждебно настроени. Може също да сте притеснени за здравето на вашето бебе и безнадежна като майка. Или пък може да се тревожите за собственото си здраве.

 

Може да се чувствате:

 

– виновни и да сте готови да поемате вината за всичко

– изтощени и лишени от мотивация

– не може да се забавлявате

– хванати в капана на живота

– отхвърлени

– раздразнителни

–  плачливи

– самотни.

 

Какви са знаците на следродилната депресия?

 

Следродилната депресия понякога може да направи трудно нормалното функциониране в ежедневието, като отнеме енергията ви. Не можете да се концентрирате или забравяте често, така че да вземете решение е истинско предизвикателство за вас. Следродилната депресия често засяга и съня. Може да откриете, че не можете да заспите или спите лошо заради кошмари.

 

Ако имате следродилна депресия, може да получите:

 

– пристъпи на паника, които предизвикват сърцебиене, изпотяване, гадене и припадъци.

– болки в стомаха, главоболие, замъглено зрение

– загуба на апетит и желание за утешителна храна

– ниско желание за секс.

 

Следродилната депресия засяга жените по различен начин. Но ако се появят някои от тези чувства или се влошат, то посъветвайте се с вашият лекар. Не се опитвайте да се справите сами. Първата стъпка е да признаете, че имате следродилна депресия. След това може да се обърнете за помощ и лечение, от което се нуждаете за да се възстановите.

 

Ако имате мисли за нараняване на себе си или бебето, може да страдате от следродова психоза. Следродовата психоза е много сериозно заболяване и изисква незабавна медицинска помощ. Извикайте веднага линейка или отидете в най-близкото спешно отделение.

 

Може да се свържете с други майки, които са преминали през това и които могат да ви помогнат.

 

Снимки: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар