раждане, дула, майка, подкрепа

Каква е ролята на дулата по време на раждането?

Дулата е жена, която е обучена да предоставя практическа и емоционална подкрепа на жените по време на раждане. След раждането дулата продължава да се грижи за нуждите на младата майка и семейството, като това може да продължи и след изписване от болницата.

 

Дулата подкрепя майката в много отношения. Тя улеснява комуникацията между нея и медицинския екип, който се грижи за нея. Освен това, дулата ѝ помага да взима информирани решения, свързани с грижите за нея и бебето. Дулата остава до жената през цялото време на раждането, като я насърчава, предлага и техники за увеличаване на комфорта и помага за безпроблемното започване на кърменето след като бебето се роди.

 

След като бебето се роди, дулата дава на майката емоционална подкрепа, насоки за кърменето, помага и за по-бързото ѝ възстановяване. Освен всичко останало, дулата може да предложи и практическа подкрепа, в която се включва и организиране на неща по дома, поръчки и дори приготвяне на храна.

 

раждане, дула, майка, подкрепа

 

Ключовият момент са грижите, които дулата предлага на майката. Тоест дулата е нещо като майка на майката по време на раждането. Тя не извършва никакви медицински или клинични манипулации, защото не е част от медицинския екип.

 

Всъщност ако се върнем назад във времето, в цялата история на човечеството, жените са били подкрепяни от жени по време на раждането. С времето обаче, тъй като семействата започват да живеят по-далеч едно от друго, а раждането изисква медицинска помощ, все по-малко жени получават този вид подкрепа.

 

Четете още: 15 неща, които никой не ви казва за раждането – част 1

 

По време на раждането присъстват не малко медицински лица – лекари, анестезиолози, акушерки, медицински сестри, но истината е, че те не могат да останат до раждащата жена непрекъснато, тъй като могат да са ангажирани с 2-3 или повече раждания едновременно. Бащата на бебето може да даде на майката подкрепа, но в някои случаи той самия се нуждае от такава.

 

В този случай присъствието на дулата е от изключителна помощ за младата майка, тъй като тя остава с нея неотлъчно. Тя е наясно с целия процес, може да даде адекватно мнение, съвет, да успокои майката.

 

раждане, дула, майка, подкрепа

 

Обикновено дулите се наемат от жените и техните семейства. Повечето жени се срещат със своята дула във втори или трети триместър на бременността. В пренаталните си срещи, майката и дулата обсъждат предстоящото раждане, желанията на майката, свързани с раждането, различните варианти за упойка, предвидените интервенции, както и нейните страхове, притеснения и т.н. Дулата може да използва техники за подкрепа и създаване на комфорт на майката, което в този момент ще е от изключителна полза за нея.

 

Дулата може да даде на майката допълнителна информация за бременността и раждането и въпреки че не прави медицински оценки, може да препоръча план за раждането. Някои дули минават и допълнително обучение и са едновременно с това и консултанти по кърменето, например.

 

Това, което дулите предлагат, а медицинският екип в родилното отделение не, е постоянна грижа и внимание за майката по време на раждането. Тя пристига веднага като започне раждането. Възможно е дори да се срещне с майката, още в дома ѝ, преди да отиде в болницата. Освен това остава в болницата и няколко часа след раждането.

 

Четете още: Позитиви от упражненията по време на бременността

 

Според проучванията, жените, получили непрекъсната грижа, са по-склонни да имат спонтанно вагинално раждане. Освен това раждането при тях продължава малко по-кратко и използваните лекарства са по-малко.

 

В седмицата след раждането дулата посещава младата майка в дома ѝ, за да види дали всичко е наред.

 

раждане, дула, майка, подкрепа

 

В наши дни повечето дули са сертифицирани. Това означава, че са преминали през специално обучение и семинари, както и че са обслужвали не малък брой раждания. В България голям процент от дулите са и акушерки, което може да ви осигури и допълнително спокойствие, че вие и бебето сте в сигурни ръце.

 

Снимки: aPhotoAngel, greendoula Foter.com

Добави коментар