Каква е ролята на бащата при раждане?

Раждането е едно от най-щастливите, важни и запомнящи се събития във всяко семейство. То не е индивидуално преживяване на майката, а е истинско изпитание и за двамата партньори. Макар да нямат контракции и напъни, татковците също преживяват по специален начин този момент. Тяхната подкрепа и адекватна реакция са от особено значение в напрегнатите и болезнени часове.

 

Предоставяме ви няколко интересни и практични съвета за ролята на бащата по време на раждането. Бъдещи татковци, ето какво се очаква от вас:

 

– Вкъщи, когато разберете, че раждането е започнало, засичайте продължителността на контракциите и на паузите между тях. Това е много важно, за да се ориентирате дали моментът на самото раждане наближава.

 

– Проверете нужните за болницата вещи – дали са в наличност, опаковани и готови да ги вземете с вас. Някои родители държат чантата за родилния дом в багажника на колата си през последния месец от бременността.

 

– Предложете нещо за пиене на половинката си. Повечето жени отказват, но все пак попитайте. Може нещо хладно да я освежи.

 

– Помогнете й да заеме комфортна позиция, донесете възглавница или просто бъдете наблизо.

 

– Дръжте се уверено, сигурно, демонстрирайте подкрепата си и я окуражавайте. Не създавайте излишна паника, не показвайте излишна напрегнатост. Това само прави атмосферата по-напрегната и за двама ви.

 

– Вземете камерата, фотоапарата и естествено, половинката си и тръгнете към болницата.

 

– В болницата помогнете за всичко, което е нужно, като придвижване, наместване, сядане и т.н.

 

– Ако се очертава да чакате дълго, уверете се, че партньорката ви се чувства добре, доколкото ситуацията го позволява, дали й е удобно мястото и не изпитва ли сериозен дискомфорт от нещо.

 

– Можете да й направите лек масаж на раменете или стъпалата, ако смятате, че това ще я разтовари.

 

– Обсъдете още веднъж избрания начин на раждане, упойки и всякакви други предпочитания, които тя има. Добре е и вие да ги знаете и ако е нужно, да ги припомните или да ги съобщите на болничния персонал. Родилките понякога променят намеренията си в последния момент. Уверете се, че това не се е случило.

 

– Ако имате нужда да излезете за момент, не се притеснявайте да го направите. И татковците имат нужда от почивка по време на раждането. Отидете до тоалетната, пийнете вода. Кажете на половинката си къде отивате и кога се връщате. Тя ще бъде неспокойна, ако ви няма и не знае къде сте или кога се връщате.

 

– Когато дойде време половинката ви да влезе в родилната зала, вашите грижи зависят от това дали сте решили да бъдете вътре или не.

 

– Ако присъствате по време на самото раждане, продължете подкрепата си и успокояващите грижи за партньорката ви. Ако ви прилошее, излезте.

 

– Ако половинката ви е в родилната зала и решението ви е вие да не присъствате там, намерете удобно място, седнете и се въоръжете с търпение.

 

Източник: www.novinite.bg   

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар