Каква е връзката между безпокойството и алергиите?

Факт е, че много хора не правят връзка между алергиите и безпокойството, но всъщност има такава. Алергиите са здравословен проблем, пряко свързан с реакцията на организма към алергени от околната среда. Безпокойството, от своя страна, е проблем на психичното здраве, причинен от невъзможност за справяне и стрес.

 

Но тези две състояния имат силна връзка – както пряка, така и косвенa. Информацията по-долу ще е от полза за успешно и бързо лечение на страдащите и от двете състояния.

 

Много от начините алергиите да повлияват на безпокойството са непреки, което означава, че алергиите не причиняват физически безпокойство, но за сметка на това, допринасят значително за него. Начините са следните:

 

Страх от алергична реакция

 

Хората, получаващи тежки алергични реакции към неща като фъстъчено масло или пчелни ужилвания, могат да изпитват и стрес, и безпокойство всеки ден, страхувайки се от това дали ще са в безопасност навън. Животозастрашаващите алергии могат да бъдат нещо страшно и ако вече страдате от леко безпокойство, то страхът може да влоши нещата.

 

Проблеми със съня

 

Пълноценият сън може да се окаже доста трудна задача, когато алергиите ви държат будни през нощта (например заради неприятен сърбеж или парене). За нещастие, симптомите на безпокойство често се появяват в най-неподходящия момент, точно когато се нуждаете от почивка и сън. С течение на времето това може да се превърне в порочен кръг, тъй като може да предизвика проблеми със съня, а те от своя страна влошават вече съществуващите алергии.

 

Четете още: Симптоми на респираторната алергия

 

Свръхчувствителност към промените на тялото

 

Паническите атаки са психологически проблем, но често се задействат от безпокойство за физическото здраве. Хората, които страдат от пристъпи на паника стават свръхчувствителни към физическите реакции на собствения им организъм. Когато имате алергии, имате и физически симптоми за тях. Хората, склонни към панически атаки, може лесно да реагират отрицателно на тези промени.

 

Дори и косвено, ясно е, че алергиите и безпокойството са свързани. Изследванията също така показват, че самото безпокойство има пряко въздействие върху алергията.

 

Как безпокойството може да повлияе на алергиите?

 

Безпокойството също е фактор в получаването на алергичните симптоми. Някои проучвания показват, че дори и малко количество стрес може не само да увеличи интензивността на алергията, но и да предизвика алергична атака, която продължава по-дълго и отшумява по-бавно.

 

Причината за това е, че стресът и безпокойството повлияват на статуса на имунната система. Алергиите сами по себе си са причинени от неадекватен отговор на имунната система, а допълнителният стрес кара имунната система да работи още по-неефективно. Резултатът е по-сериозни алергични симптоми, отколкото сте имали преди.

 

Четете още: Кои витамини помагат на синусите и за алергиите?

 

Как алергиите могат да повлияят на безпокойството?

 

Физическите ефекти не са задължително едностранни. Макар че вече прочетохте начините, по които алергиите могат индиректно да повлияят на симптомите на безпокойството, ранни проучвания показват, че самите алергии действително предизвикват повече безпокойство.

 

В изследване е установено, че пациенти, които страдат от кожни алергии, имат по-високи нива на тревожност. Освен това, една нарушена имунна система може да доведе до физически стрес и за хората, които са изпитвали симптоми на безпокойство в миналото, се повишава вероятността от поява на стрес и притеснение (симптоми на психичното здраве, а не физически симптоми).

 

Едно е сигурно – за тези, които страдат и от безпокойство, и от алергия, лечението само на един от проблемите не е достатъчно. Лечението на алергията ще е по-неефективно, ако не се лекуват и симптомите на безпокойство и обратно.

Добави коментар