Йордановден (Богоявление)

Според християнската религия Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Отбелязва се на 6 януари.

 

Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Това символизира тайнството на „смъртта“ и „възкресението“: умира земният човек, умира грехът му и се ражда, възкръсва одухотвореният човек. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, от там идва и името на празника – Богоявление.

 

Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав. А който мъж пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото дори бил богато награждаван от своите съселяни.

 

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и този, който си пожелае нещо, то желанието му ще се изпълни. От този ден започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

 

Имен ден имат Йордан, Данчо, Данка, Богдан, Бошко, Божана, Божидар, Милко и техните производни.

 

Обредната трапеза на този празник включва: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

 

Снимка: www.pravoslavieto.com

Добави коментар