И с един тестис може да имате бебе

От здравната рубрика на "Труд" в партньорство с "Мама, татко и аз".

 

Има живот и с един тестис! Ако единият бъде изгубен заради развило се в годините заболяване или травма, тогава другият увеличава обема си и компенсира функцията на липсващия. Този процес се наблюдава при всички чифтни органи (т.е. също при белите дробове и бъбреците). Затова нека мъжете бъдат спокойни! Липсата не е фатална, нито се стига до проблеми с оплодителната или сексуалната функция.

 

Това заяви пред "Труд" д-р Милен Кацаров, специалист по урология от столичната болница "Доверие".

 

Тестисите може да са по-малки или недоразвити по рождение. Същият резултат е възможно да се наблюдава след хирургична интервенция като при херния. "Не на последно място заради травма понякога се стига до прекъсване на храненето на тестиса и той изсъхва. А ако при малките деца по време на растежа той се завърти навътре, се нарушава кръвообращението и равносметката пак е изсъхването му", изброи д-р Кацаров.

 

И с един тестис може да имате бебе

 

Много често увреждане на тестиса настъпва от инфекция или атака на бактерии, вследствие на което той се подува болезнено, зачервява се и се налага лечение. Ако не се вземат мерки, не е изключено да се загуби. "Травми като ритания по тестисите пък могат да доведат до напукването им, да се напълнят с кръв и също да се загубят", каза още д-р Милен Кацаров.

 

Органът има 2 функции – да произвежда сперматозоиди и мъжкия полов хормон тестостерон. Сперматозоидите се набавят от специални клетки в тестиса. Те узряват за период от около 90 дни. "В това време сперматозоидите са станали напълно здрави и годни за оплождане", обясни урологът от "Доверие". Друг вид клетки пък са отговорни за осигуряването на хормона тестостерон. Тези две функции на тестиса се контролират от два хормона, отделяни от хипофизната жлеза.

 

Четете още: Образуването на сперматозоиди – сперматогенеза

 

Какви външни влияния влияят пагубно на чифтния мъжки орган? Доказано е, че високата температура влошава образуването на сперматозоиди. Както и радиоактивни облъчвания и химиотерапии. За щастие клетките в тестисите, произвеждащи тестостерон, по-трудно се увреждат от външни агенти.

 

 

Въпреки битуващите схващания, няма научни доказателства, че тясното бельо и дрехи увреждат този мъжки орган. Няма и опасни в това отношение храни или течности, които се налага да се избягват. Категорично обаче цигарите и алкохолът в големи количества оказват вредно въздействие на сперматозоидите и на образуването на тестостерон. Защото на практика това са отрови. "Тук е важно да се каже, че веднъж нарушена, сперматогенезата може да се възстанови в рамките на 6 месеца, стига да се спре въздействието на увреждащия я фактор", обясни д-р Милен Кацаров.

 

Четете още: Какво значи лоша спермограма?

 

На въпрос кои заболявания на тестисите зачестяват в последните години той поясни: "По принцип основните болести са възпаленията и инфекциите (примерно остър уретрит и полово предавана инфекция). Тези оплаквания настъпват като заболяване на гърлото – с остро начало и повишаване на температурата, с подуване на тестиса и болка. Изискват антибиотично лечение." Сериозен проблем са разширените вени на тестисите. Те водят до задържане на кръв, повишаване на температурата, атакува се сперматообразуването и се стига до проблеми с оплождането. Лечението е оперативно.

 

"Туморите на тестисите са по-характерни при мъже до 45 г. По-възрастните са по-застрашени от рак на простатата, показват проучванията", съобщи урологът. Затова той съветва мъжете да опипват тестисите си поне един път месечно и ако се натъкнат на образувания или имат някакви притеснения, веднага да отидат на лекар.

 

 

Размерът на тестиса също е от значение. За среден се приема този обем, които е над 16 мм. При по-малък орган често се наблюдават проблеми с оплодителната способност или с производството на тестостерон. "Ако до последното се е стигнало заради недобре развити тестиси или липсващи по рождение, тогава се налага прием на тестостерон. Организмът не прави разлика между външно въведения и произведения от него, заяви д-р Милен Кацаров. И продължи: – Не е добре да има дефицит на този хормон, защото освен на сексуалната функция той оказва влияние на целия организъм – може да се наруши метаболизмът на хормоните, вследствие на което мъжът става раздразнителен, доспива му се и т.н." По принцип физиологично тестостеронът започва да намалява след 35-40-годишна възраст.

 

Четете още: Андропауза

 

"Освен самонаблюдение, не се налага друга профилактика. Но ако родителите установят, че синът им има някаква аномалия – единият тестис е по-голям, да се обърнат към специалист, посъветва докторът. И завърши: – Ако имате проблем, не чакайте да ви мине, а отидете на преглед."

 

В партньорство с:

Снимки:graur razvan ionut, hyena reality, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар