забременяване, репродуктивни проблеми, безплодие, яйцеклетка, сперматозоид

И двамата сме в добро здраве, но не забременявам – защо?

Истината е, че не е необичайно за двойки, опитващи се да си направят бебе, да разберат, че всъщност и двамата партньори са в добро фертилно здраве, но въпреки това резултат няма. Защо?

 

Какво е инфертилитет?

 

Състоянието, при което вие и партньорът ви сте си направили изследвания, които са показали, че всичко е наред, но въпреки това не можете да забременеете в рамките на 1 година, се нарича инфертилитет.

 

Инфертилитетът се определя като неспособност за зачеване след 1 г. опити. В случай, че жената обаче е на възраст над 35 г., времето за опити за забременяване се снижава до 6 месеца.

 

4 типа безплодие

 

В 1/3 от случаите на безплодие проблемът е мъжкия фактор.

В 1/3 от случаите на безплодие проблемът е женския фактор.

В 10% от случаите на безплодие проблемът е и в двамата партньори.

В 20% от случаите на безплодие обяснение няма.

 

Вижте още: Неизяснен стерилитет

 

Следващата стъпка е да се консултирате със специалист по репродуктивни проблеми. Той ще проведе необходимите изследвания, за да провери проходимостта на фалопиевите тръби. Състоянието на сперматозоидите и нормалното протичане на овулацията също са предмет на изследване. В зависимост от резултатите, ще преминете към следващата стъпка. В случай, че бъде диагностицирана причина за безплодието, тя ще бъде разгледана детайлно и специалистът по репродуктивни проблеми ще ви предложи план за действие.

 

Какво се случва след като се срещнете със специалист по репродуктивни проблеми?

 

За двойките с репродуктивни проблеми, съществуват редица възможности за лечение. Възможно е, в случай на проблеми с овулацията, да се предпишат лекарства, особено ако овулацията е нередовна или изобщо липсва.

 

Асистираната репродукция е друг вариант, подпомагащ забременяването. В някои случаи, лекарят ви може да препоръча инсеминация, при която спермата се инжектира директно в матката, веднага след настъпването на овулацията.

 

Ако никой от тези варианти не работи добре за вас, специалистът по репродуктивни проблеми може да препоръча ин витро оплождане, като в този случай вариантите отново са няколко и лекарят преценява кой е най-подходящия за вас. Може да се използва ваша яйцеклетка или донорска такава, в случай, че тялото ви не произвежда здрави яйцеклетки. В този случай всичко е относително.

 

Вижте още: Вторично безплодие – част 1

 

Ин витро процедурата

 

Ин витро процедурите имат доста висока степен на успеваемост. В повечето случаи, специалистът по репродуктивни проблеми взима узряла яйцеклетка (или яйцеклетки) от тялото ви. Тя бива оплодена от сперматозоид в лабораторни условия и започва да се дели. След това развиващият се ембрион се имплантира директно в матката в точния момент.

 

Само в случай, че има проблем с вашите яйцеклетки, сперматозоидите на партньора ви или матката ви изхвърля оплодената яйцеклетка, може да обмислите използването на донорски яйцеклетки или сперматозоиди.

 

Най-важното е да не губите надежда. Понякога чудото се случва когато най-малко го очаквате, но най-силно го желаете!

Добави коментар