Историята на Свети Валентин

Празникът Св. Валентин не включва само сърчица, рози, бонбони и скъпи вечери. Той има своята история.

 

Противно на това, в което може би някои вярват, Св. Валентин не е създаден само за да стимулира продажбата на скучни картички и шоколадови бонбони. Всъщност той е църковен празник от момента, в който папа Геласиус е обявил 14 февруари за деня на Св. Валентин през 498 г.

 

Забулени в мистерия, истинските корени на празника Св. Валентин са някак неизяснени.

 

Някои казват, че деня е кръстен на епископ с име Валентин, който бил разпределен в Римската империя. Император по това време бил Клавдий II. Той смятал, че неженените мъже са по-добри войници, така че измислил закон, който забранявал на мъжете да се женят. Около 270 г. след Хр. Валентин съжалил тези войници, на които им е забранено да се влюбват и женят.

 

Той се застъпил за тези млади влюбени и започнал да ги бракосъчетава тайно. Скоро го разкрили и хвърлили в затвора. Император Клавдии II се опитал да накара Св. Валентин да започне да се кланя на римските богове, но неуспешно. Вместо това Св. Валентин се опитвал да приобщи Клавдий към християнството и по този повод Валентин бил осъден да бъде екзекутиран на 24 февруари 270 г.

 

Според друга версия на историята за Св. Валентин, Валентин се е влюбил в жената на тъмничаря. Той ѝ изпратил любовна бележка малко преди смърта си с подпис „От твоя Валентин”. Романтична нотка съпътства смъртта му, което довело и до разпространението на историята. Епископ Валентин се превърнал в Св. Валентин.

 

Вижте още: 50 идеи за Св. Валентин в последния момент

 

След смъртта си, Валентин става покровител. Някои го смятат за духовен наставник на ежегодния празник, в който младите римляни надписват картички в символ на привързаност към своите любими. Този празник се провежда на 14 февруари.

 

Още от средновековието любовта се е празнувала през февруари месец.

 

Символи на този ден

 

Въпреки неясната си история, този празник се е превърнал в един от най-популярните празници сред влюбените и цветарите. Общи символи за този ден са купидоните, сърца, рози, плюшени мечета и размяната на картички.

 

Вижте още: Да обичаш със сърцето си

 

Купидон е част от римската митология. Той е син на Венера, богиня на любовта. Изстрел на стрелата му би накарал нищо не подозиращия човек да се влюби.

 

Намирането на любовта

 

Други твърдят, че началото на историята на Св. Валентин започва от ерата на дворцовите традиции. Историите за това как жените са ухажвани от големите жестове на храброст процъфтяват в романтичните новели и до днес. Всички ние желаем да бъдем обичани и приети.

Добави коментар