Истината за болката от раждането

Някои жени преминават леко през раждането.  За други е мъчително. Вижте какво да очаквате и как да намерите облекчение.  Може да е изненадващо, но родилната болка може да варира при различните жени. Докато не изживеете раждането, няма как да знаете какъв е спектъра на болката ви.

 

Защо раждането боли

 

Матката е мускулен орган, който контрактира силно, за да изкара бебето навън и тези контракции са основният източник на родилната болка. Каква ще е вашата болка зависи от редица фактори, включително от силата на контракциите (те се увеличават по време на самото раждане), размера на бебето, неговата позиция и скоростта на вашето раждане.

 

Четете още: Естествени методи за по-леко раждане

 

раждане, болка, контракцииОсвен интензивните мускулни спазми, които понякога могат да обхванат целият ви торс и тазовата област, може да почуватвате натиск на перинеума, пикочния мехур и червата.

 

Комбинация от генетични предпоставки и житейски опит определя вашият праг на болка или способността да издържате на болка. Подкрепата от партньора (или липсата на такава), страхът, безпокойството и дори положителните и отрицателните истории, които сте чули за раждането могат да повлияят на възприятието ви за болка. Нещо повече, това може да промени вашата вродена способност да издържате на болка.

 

Така че, ако прагът ви е нисък, помислете за помощник по време на раждането. Проучвания показват, че жените, които раждат с акушерка или дула се нуждаят от по-малко обезболяващи лекарства, при тях по-рядко се налага цезарово сечение и са по-удовлетворени от преживяването.

 

Четете още: Обезболяване по време на раждането

 

Когато една жена се чувства уязвима, помощника може да ѝ помогне да се чувства по-добре обгрижена по време на раждането и да ѝ помогне да увеличи капацитета си в преодоляването на болката.

 

Снимки: Jomphong, kdshutterman FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар