мъж, баща, бебе, отговорност, родителство

Искам ли да стана баща?

Решението дали да станете баща сигурно e едно от най-важните в живота. Просто помислете – ако се ожените за грешния човек, можете да се разведете. Ако не харесвате работата си, можете да започнете нещо ново. Ако не харесвате квартала си, можете да опаковате багажа си и да се изнесете. Едно дете, обаче, е отговорност за най-малко 18 г.

 

Много мъже не обръщат внимание на естествените сигнали, показващи дали са готови да станат бащи. И ако не са, а бебето вече е на път, трябва да променят нагласата си много бързо. Не е ли по-разумно да обмислите внимателно тази възможност, а не да оставите това решение на съдбата?

 

Ето и няколко неща, които показват, че бащинството е точно за вас:

 

1. Когато си представите живота си след 10 години, вие сте баща и сте щастлив в тази роля. Отглеждането на дете ще ви коства много пари и време в близките поне 18 г. Всичко това обаче си струва.

 

2. Харесва ви идеята да учите и възпитавате деца. Готови сте да се научите как да го направите дори ако детето е с по-тежък характер. Имайте предвид, че детето ви ще се нуждае от постоянни напътствия и определяне на граници. Освен това, че няма как да предвидите дали детето ви няма да е с по-специални нужди и да изисква дори още повече внимание.

 

мъж, баща, бебе, отговорност, родителство

 

3. Харесва ви да прекарвате време с деца и да сте на места, където има деца. Децата не живеят в защитен балон. Те ходят на рождени дни, играят футбол и искат приятелите да им да им гостуват, за да играят заедно. Ако тези дейности ви се струват забавни, може би наистина сте готов и вие да се присъедините към клуба на татковците.

 

4. Не драматизирате излишно и не се притеснявате от разхвърляния дом. Децата плачат на много неподходящи места, понякога създават хаос, удрят се. Важно е да приемате нормално тези неща и да бъдете гъвкави – плановете ви винаги могат да бъдат провалени от висока температура, ожулено коляно или рождения ден на Тошко от детската градина.

 

Четете още: Депресията и бъдещия татко 

 

Ето и няколко знака, които показват, че не е моментът да имате деца:

 

1. Чувствате се раздразнени, когато в ресторанта има деца, които вдигат шум. Децата са разхвърляни и шумни и в повечето случаи вечерята никога не е спокойна. Да имате дете означава донякъде да се откажете от тихите и спокойни вечери с половинката си, в замяна на разлято мляко по масата, кюфтенце под масата и малко салата в скута ви.

 

мъж, баща, бебе, отговорност, родителство

 

2. Представата ви за бъдещето не включва носене на отговорност за някого. Ако имате развлечения и занимания, отнемащи много време и пари и идеята да направите компромис с тях изобщо не ви харесва, вероятно не сте готов да станете баща.

 

3. Не ви се иска да влизате в ролята на модел за подражание. Не забравяйте, че да сте родители не означава да сте най-добри приятели. Ваша отговорност е да отгледате дете, което да се превърне в разумен и независим възрастен. Това става като вие самият сте добър пример. Ако не се чувствате готов да бъдете пример за някого, значи вероятно трябва да почакате преди да предприемете тази крачка.

 

Четете още: Дружно дебелеене по време на бременността

 

4. Идеята да ставате през нощта, за да наглеждате болно дете, направо ви ужасява? Родителството изисква да бъдете лекар, медицинска сестра, психолог, преподавател по математика, учител, гарант, придружител и инструктор на едно дете, което понякога ще се държи лошо и непочтително с вас. Ако не се виждате в тази роля, може би не сте готов да бъдете татко.

 

Снимки: HotlantaVoyeur, svintus2010 Foter.com

Добави коментар