Ин витро оплождане след вазектомия

Това е път, по който много двойки поемат, когато мъжът е имал вазектомия, а по настоящем двойката иска да си има бебе. Важно е да се консултирате с лекар, който специализира в тази област и може да ви предостави допълнителна информация за вашия конкретен случай. Имайте предвид, че цената на тази процедура може да варира.

 

Една от основните причини, двойката да реши да се възползва от услугата ин витро оплождане, е че обръщането на вазектомията е било неуспешно, но партньорите все още са решени да имат биологични деца. Процентът на успеваемост варира значително, в зависимост от причините и плодовитостта на мъжа и жената.

 

2. Вашият партньор може да е замразил сперматозоиди

 

Ако партньорът ви е замразил сперма в миналото си, може спокойно да се използва процедурата ин витро оплождане. Ако това не е така, може да се вземе сперма директно от семепровода на мъжа (частта от тръбичката, която е все още непокътната от операцията) и да се използва за ин витро оплождане.

 

ин витро, оплождане, вазектомия, бебе, забременяване, бременност

 

3. Комбиниране на спермата с една или повече яйцеклетки

 

Това е процедура, която се извършва в специални лаборатории. Обикновено се взима повече от една яйцеклетка, за да се увеличат максимално шансовете за успешно формиране на ембриони в лабораторията.

 

Четете още: Ралица Височкова за изкуствената инсеминация

 

4. Ембрион от медицинска лаборатория, за да се имплантира в матката

 

Често се имплантира повече от един ембрион, за да се увеличат максимално шансовете за успех (с надеждата, че поне един от ембрионите ще оцелее и ще порасне след като е пуснат в матката). Имайте предвид, че е възможно да забременеете с близнаци, тризнаци и дори повече бебета.

 

ин витро, оплождане, вазектомия, бебе, забременяване, бременност

 

Говорете с вашия лекар за това колко ембриона препоръчва да се имплантират във вашия конкретен случай. Това ще зависи от редица фактори, специфични за всяка двойка, включително и разходите, ако процедурата се провали и трябва да се направи отново.

 

Четете още: Вазектомията и забременяването – психологически аспекти

 

5. Предимства и недостатъци на процедурата

 

Като всяка процедура, ин витро оплождането има своите предимства и недостатъци.

 

Предимствата включват:

• вазектомията все още не е обърната или не може да бъде обърната

• тази процедура е по-лесна и безболезнена за мъжа в сравнение с обръщането на вазектомията

• забременяването може да стане по-бързо

 

ин витро, оплождане, вазектомия, бебе, забременяване, бременност

 

Недостатъци на ин витро оплождането:

• скъпо е

• по-трудна процедура за жените

• може да се наложи да се повтори, ако искате на по-късен етап още деца. Това не винаги е така, понеже може да се замразят ембриони за бъдеща бременност.

• може да получите повече бебета, от колкото ви се е искало.

 

Снимки: zetson, googhie, ZEISS Microscopy, Image Editor Foter.com

Добави коментар