Ин витро и предимплантационна диагностика

Предимплантационната диагностика (PGD) е процедура, чрез която се селектират и трансферират в матката на жената само тези ембриони, при които има наличие на пълен набор хромозоми и могат да дадат начало на бременност.

 

Четете още: Ролята на предимплантанционната генетична диагностика при АРТ

 

Преди извършването на ембриотрансфер всички ембриони изглеждат по един и същ начин, но когато се направи PGD може да се открият дефекти или липса на някои хромозоми. По принцип ембрионите с неправилен хромозомен набор нямат шанс да се имплантират в матката. Именно поради това специалистите по PGD отделят само ембрионите с пълен хромозомен набор и така значително се увеличава шанса за забременяване след инвитро оплождане.

 

ин витро, предимплантационна диагностика

 

В много случаи успеваемостта може да надхвърли над 50%. При PGD се прави пълен скрининг за генетични заболявания, като по този начин се елиминира възможността за предаване на генетичен дефект на поколението.

 

Четете още: Какво представлява оплождането ин витро?

 

PGD е изключително необходимо изследване, защото в момента у нас има семейства, които се решават да вземат донорски яйцеклетки или донорски сперматозоиди, само, за да не бъдат обременени децата им с някакво генетично заболяване. Когато започне да се прилага предимплантационната диагностика, тези семейства ще могат да имат собствени деца от собствен генетичен материал, без да използват донорски програми.

 

Статията е любезно предоставена от: www.iskambebe.bg

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар