Инфертилитет и ин витро оплождане

Автор: д-р Невин Тод

 

В днешно време думата ин витро се среща навсякъде. Но до неотдавна представляваше мистериозна процедура, която се прилага при инфертилитет, и чрез която се правят така наречените „бебета в епруветка“. Луис Браун, родена в Англия през 1978г., е била първото бебе, което е заченато извън утробата на майка си.

 

За разлика от процедурите на изкуствена инсеминация, при които спермата се поставя в матката, след което зачеването протича нормално, при ин витро процедурата яйцеклетката се слива със сперматозоида извън тялото, в лаборатория. Когато се формират ембриони, те се поставят в матката.

 

Ин витро процедурата никога не се използва като първа стъпка при лечението на инфертилитет. Прилага се едва тогава, когато другите методи, включващи медикаментозно лечение, операция и изкуствена инсеминация, не могат да свършат работа.

 

инфертилитет, ин витро, хормони, яйцеклетки

 

Какво мога да очаквам от ин витро процедурата?

 

Първата стъпка при ин витро процедурата включва инжектирането на хормони, които предизвикват узряването и отделянето на множество яйцеклетки наведнъж. Следва тест, с който се установява дали сте готови за извличане на яйцеклетките.

 

Четете още: Инвитро и предимплантационната диагностика

 

Преди процедурата за извличане, е необходимо да ви се бият инжекции с медикамент, който предизвиква узряване на развиващите се яйцеклетки и стартира овулацията. Точното време за самата процедура е от голямо значение – яйцеклетките трябва да бъдат извлечени точно преди да се разпукат фоликулите в яйчниците. Ако това се случи твърде рано или твърде късно, яйцеклетките няма да се развият нормално. Стадият на развитието им може да се установи с кръвен тест или ултразвук.

 

Репродуктивната клиника би трябвало да даде точни инструкции какво да правите през нощта преди процедурата, както и в деня на самата процедура. На повечето жени се дават обезболяващи, както и избора дали да бъдат с локална или пълна упойка.

 

ин витро, яйцеклетки, фоликули, процедура,

 

По време на процедурата, лекарят ви ще локализира, чрез ултразвук къде се намират фоликулите в яйчниците и ще измъкне яйцеклетките с куха игла. Процедурата обикновено трае 30 минути, но може да отнеме и по-дълго време.

 

Веднага след извличането на яйцеклетките, те се смесват в лабораторията със спермата на партньора ви, която трябва да бъде дарена в същия ден. Оплодените яйцеклетки се държат под наблюдение в клиниката, за да се подсигури техния оптимален растеж и развитие. В зависимост от ситуацията, това може да продължи от 3 до 5 дни (на 5-тия ден ембриона достига по-напреднал стадий, наречен бластоцист).

 

Четете още: Подходи за повишаване на успеваемостта при ин витро – част 1

 

Когато ембрионите са готови е необходимо да се върнете в ин витро клиниката, за да може да направят трансфер на 1 или повече ембриона в матката. Тази процедура е по-бърза и лека, в сравнение с тази по извличането на яйцеклетките.

 

ин витро, ембриони, трансфер, инфертилитет

 

Лекарят ви ще депозира ембрионите в матката ви чрез гъвкава тръба, наречена катетър. За да се увеличи шанса за забременяване, повечето ин витро клиники препоръчват трансфера на 3-4 ембриона наведнъж. Това означава, че можете да имате многоплодна бременност, което увеличава риска както за вашето здраве, така и за здравето на бебето ви.

 

Четете още: Началото на живота – тайните под микроскоп (ВИДЕО)

 

След процедурата обикновено се препоръчва да останете в леглото за няколко часа, като могат да ви изпишат от 4 до 6 часа по-късно. Лекарят ви вероятно ще направи тест за бременност около 2 седмици след трансфера на ембриони.

 

В случаите, при които количеството на сперматозоидите е изключително малко, лекарите могат да комбинират ин витро процедурата с процедура наречена интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI).

 

инфертилитет, ин витро, лечение, трансфер, ембриони

 

При тази процедура, сперматозоида се взима от семенната течност (а в някои случаи – директно от тестиса) и се инжектира директно в яйцеклетката. Ако се получи жизнеспособен ембрион, той се трансферира в матката, като се следва стандартната ин витро процедура.

 

Каква е успеваемостта на ин витро процедурата?

 

Успеваемостта на ин витро процедурата зависи от редица фактори, включително причината за инфертилитет, къде прилагате тази процедура, както и възрастта ви. Според докладите на Центъра по контрол и превенция на заболяванията в САЩ от 2009г.:

 

Четете още: Какво представлява ИКСИ процедурата и кога се прилага? (ВИДЕО)

 

е постигната бременност при средно 29,4% от всички процедури (като варира в зависимост от възрастта на пациентите);

 

процента на живо родени бебета след прилагане на процедурата е средно 22,4% (като варира в зависимост от възрастта на пациентите).

 

ин витро процедура, успеваемост, живородени бебета,

 

Какво трябва да се вземе предвид при ин витро процедурата?

 

Всички ембриони, които не се използват при първия опит за забременяване чрез ин витро, могат да се замразят за следващо използване. Това ще ви спести средства, ако се наложи да се подложите на тази процедура втори или трети път.

 

Четете още: Влиянието на стресa при АРТ

 

Възрастта на жената е от голямо значение за успеха на ин витро процедурата. Например, при жена, която е под 35 години, успеваемостта е 39,6%, докато при жена над 40 години – 11,5%.

 

Снимки: CIP – International Potato Center, zetson, ZEISS Microscopy, Instituto Bernabeu, Mayo Clinic, masochismtango Foter

Добави коментар