Инструкции за безопасност: Великденски яйца

Яйцата са изключително благоприятна среда за развитието на бактериите, причиняващи хранителни отравяния, защото имат високо съдържание на протеин и влага. Ако планирате да декорирате повече яйца по Великден, е добре да се информирате предварително как да ги съхранявате.

 

Ето и няколко съвета, благодарение на които да предотвратите хранителните отравяния, които могат да развалят празника.

 

1. Ако сте решили да организирате търсене на яйца, използвайте едни яйца, които да скриете и други – които да хапвате. За криенето можете да използвате и пластмасови яйца.

 

2. Поддържайте чистота – измийте добре посудата, плотовете и като цяло нещата, които са били в контакт с яйцата. Измийте ръцете си добре преди и след като пипате яйцата.

 

3. Боядисването на яйцата е много забавно занимание. Ако смятате да хапвате яйцата след това, уверете се, че боята, която ползвате, е напълно безвредна.

 

Четете още: Безопасни ли са за ядене великденските яйца?

 

4. Дръжте твърдо сварените яйца в хладилника до последния възможен момент.

 

5. Уверете се, че хладилникът ви охлажда добре яйцата.

 

6. Не яжте яйца, които са били извън хладилника повече от 2 часа (на стайна температура).

 

7. Ако сте решили да продухвате яйцата, имайте предвид, че има риск да се заразите със салмонела от суровото яйце, когато докосне устата ви. Хигиенизирайте много добре черупката на яйцето, като го измиете с гореща вода и препарат.

 

8. Можете да използвате суровите яйца, които сте продухали, за готвене, но веднага. Не се опитвайте да ги съхранявате.

 

Четете още: 5 теории за великденските яйца

 

9. Когато приготвяте твърдо сварени яйца, внимавайте за пукнати черупки. Дори малките пукнатини могат да допуснат замърсяване на яйцето. Пукнатите яйца трябва да се изхвърлят или да се консумират веднага след като са се спукали (например при бой с яйца).

 

10. Ако ще криете яйца навън, изберете възможно най-чистите скривалища. Избягвайте области, често посещавани от домашни любимци.

 

11. Уверете се, че скритите яйца няма да стоят навън повече от 2 часа. Намерените яйца прибирайте веднага в хладилника.

 

12. Нищо не е вечно! Дори и твърдо сварените яйца, които държите в хладилника. Препоръчително е да ги консумирате в рамките на 7 дни.

Добави коментар