Инкубационният период на полово предаваните болести

Понякога хората, които са имали незащитен полов акт с нов партньор са в паника, тъй като са забелязали странна промяна в интимната си област и се притесняват дали не са хванали полово предавана болест. Тук ще споделим някои насоки, за това колко време е необходимо за да се появят евентуални симптоми на полово предавана болест, след излагането на риск.

 

Важно е да се има предвид, че не винаги симптомите са начин да разберете, дали вие или партньорът ви имате полово предавана болест. Много полово предавани болести могат да не се проявят в продължение на години. Възможно е да сте заразени с ХИВ, гонорея, хламидия, херпес и др. и да не разберете. Ето защо трябва да се изследвате.

 

Трябва също да се отбележи, че притесненията около инкубационния период на полово предаваните болести не се ограничава само до лицата, които правят необезопасен секс. Въпреки, че безопасният секс може драстично да намали нивото на стрес и риск, това не е 100% защита.

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Презервативите и другите бариери могат да намалят риска от болести, които се разпространяват чрез кожата, вместо чрез телесни течности, но те не могат да ви предпазят изцяло. Затова е хубаво да се информирате за тестването и други източници на риск преди да правите секс.

 

Средно време на проява на симптомите на някои често срещани болести

 

Хламидия

 

Въпреки, че много хора нямат никакви симптоми, ако все пак се проявят, товастава обикновено 1 до 3 седмици след половия контакт. Дори при асимптоматични пациенти с хламидия може да има усложнения, така че редовно трябва да се проверявате.

 

Четете още: Хламидия

Гонорея

 

Гонореята често е без симптоми. Ако обаче те се появят, това ще се случи най-рано 2 дни след заразяването, но може да отнеме и 1 месец.

 

Сифилис

 

Първичният сифилис се появява след около 21 дни след инфектирането, но може да се появи също от 10 ден до 90 дни.

 

Четете още: Сифилис

 

Мек шанкър (венерически язви)

 

Симптомите на мек шанкър могат да се появят по всяко време, от един ден до няколко седмици след заразяването. Повечето хора отчитат, че раните се появяват в рамките на 5 до 7 дни.

 

Трихомонозa

 

Въпреки, че повечето мъже никога нямат симптоми на болестта, при жените симптомите обикновено се появяват между 5 до 28 дни след заразяване.

 

Четете още: Трихомонос вагиналис – трихомоноза

 

Краста

 

Ако никога не сте имали краста преди, тя може да се прояви 1 до 2 месеца след заразяване. Все пак, ако и преди сте били заразявани, симптомите могат да се появят до броени дни.

 

Генитални брадавици

При повечето хора, които имат симптоматични генитални брадавици, те се проявяват в рамките на 3 месеца от заразяването.

 

Четете още: Митове за секса: Щях да знам, ако партньорът ми имаше полово предавана болест

 

Генитален херпес

 

Въпреки, че повечето хора не знаят, че са заразени, ако симптомите се проявят, то това ще стане в рамките на 2 седмици от заразяването. Някои хора също може да изпитат симптоми, като температура и вирусни симптоми по цялото тяло.

 

ХИВ

 

В по-голямата част заразеното население, ХИВ вируса остава асимптоматичен за години, въпреки, че някои заразени могат да получат треска или грипоподобни симптоми около 2 седмици след заразяването. Въпреки това, единственият начин  да се разбере дали сте заразени е да се тествате.

 

Четете още: СПИН – Синдром на придобитата имунна недостатъчност

 

Трябва да се отбележи обаче, че трябва да изминат минимум 3 месеца преди да се появи болеста в тялото (и да получите положителен тест). Отрицателният тест не е надежден показател за вашето здравословно състияние, ако сте били заразени преди седмица. Тестовете, които откриват ХИВ вируса направо от РНК – генетичният материал на вируса, може да открият инфекцията по-рано, но тези тестове са по-трудно откриваеми.

 

Хепатит Б

 

Симптомите на хепатит Б се появяват между 4 до 6 седмици след заразяването. Въпреки това заразяването е напълно предотвратимо чрез ваксина.

Добави коментар