Имунизационните практики в Европа и света. Kъде сме ние?

В повечето демократични европейски държави имунизациите нямат задължителен характер. Всяка от тези държави има действащ национален имунизационен календар, който съдържа ваксини, определени на базата на епидемиологичната обстановка в съответната държава. Ваксините се поемат от здравното осигуряване на съответната страна и са препоръчителни. Гарантирано е правото на избор на всеки гражданин, както и правото на информирано съгласие за всяка интервенция, свързана със здравето.

 

Държави, в които плановите имунизации не са задължителни: Германия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър, Естония, Литва и Латвия.

 

Държави със задължителни планови имунизации: Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта. В Белгия е задължителна само ваксината против полиомиелит. Във Франция – тeзи срещу дифтерия и тетанус и полиомиелит.

 

В световен мащаб задължителните имунизации все още са практика в държави като Куба, Китай, някои бивши съветски републики, както и в някои страни от Африка и Южна Америка.

 

В САЩ имунизациите също са задължителни, но местното законодателство на всеки щат допуска изключения по религиозни и/или лични причини, с което де факто може да се направи легален отказ от ваксинация.

В Русия действащият в момента Закон за имунопрофилактика на инфекциозните болести също допуска легален отказ от ваксиниране.

 

Къде сме ние?

Парадоксален е фактът, че в България имунизациите са задължителни, но не съществува механизъм, по който да се обезщетяват пострадалите вследствие на ваксина. От една страна държавата задължава гражданите да се ваксинират по имунизационен календар, но от друга – абдикира от отговорността да се погрижи за тези, които стават жертва на страничните реакции на съответната ваксина.

 

Информация за националните имунизационни календари на всички Европейски държави може да намерите на следният адрес: http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/vaccination.html

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар