Има ли бавно подвижни и бързо подвижни сперматозоиди?

Интервю с д-р Георги Лазаров, уролог/андролог в I САГБАЛ "Света София"

 

Продължава от: Какво значи лоша спермограма?

 

МТА: Д-р Лазаров, има ли бавно подвижни и бързо подвижни сперматозоиди? Как се увеличава скоростта им?

 

Д-р Лазаров: Да! Това е пак е във връзка със спермограмата.

 

Как да увеличим скоростта им? Не само варикоцеле може да е причина за лошото качество на спермата. Има и други причини, които влияят върху нейното качество. Това са основно работа с вредни метали, автоемайл лакове, ацетонови бои, радио лъчения, има военни, които работят с радиостанции и т.н. Съвременните млади мъже често посещават фитнес залите, което разбира се е полезно, но предварително трябва да знаят че приема на хормонални добавки, протеини и т.н. също влияят отрицателно върху сперматогенезата.

 

Четете още: Варикоцеле – разширени вени на тестиса

 

Рядко се случва само този компонент от спермограмата, т.е. подвижността да бъде засегнат. В повечето случаи има проблеми и с броя и морфологията на сперматозоидите. По отношение на лечението има медикаменти, които повлияват добре подвижността.

 

МТА: А рентгена как влияе?

 

сперма, ренген, влияние, варикоцеле

 

Д-р Лазаров: В повечето случай при рентгена на лекарите и лаборантите е осигурена защита. При еднократни експозиции пациентите не трябва да се страхуват от облъчването.

 

МТА: Кои са методите за подобряване на резултатите от спермогамата преди забременяване?

 

Четете още: Фактори, които влияят на качеството на сперматозоидите

 

Д-р Лазаров: Зависи кое до колко е увредено, защото има градация. Ако има леко намаляване на броя и нормалната подвижност на сперматозоидите медикаментозно това може да бъде повлияно. За съжаление лекарствата не оказват влияние при пациенти с по-силно занижен брой  подвижност и нарушения в морфологията на сперматозоидите.

 

Конкретно преди забременяване, зависи по нормален път ли трябва да се търси забременяване или забременяване по някоя от методиките – било то инсеминация или ин витро оплождане, защото понякога дори и за ин витро оплождане ние предлагамеда се извърши операцията за варикоцеле, за да може все пак спермограмата да се подобри.

 

нормални сперматозоиди, спермограма, забременяване, ембриолог

 

Вярно е, че само един сперматозоид се вкарва в яйцеклетката, но все пак колкото повече са нормалните сперматозоиди, толкова работатата на ембриолога се улеснява и се увеличават шансовете за успех.

 

МТА: Може ли да се вземе предвид честотата на сексуалния контакт като фактор за забременяване?

 

Четете още: Хранителен режим за бъдещи татковци

 

Д-р Лазаров: Честотата на сексуалният контакт принципно няма особено значение. В никакъв случай не може да се каже, че това влияе на оплодителната способност. Разбира се има ситуации, когато например мъжа работи шофьор и отсъства дълго време или е капитан на кораб – тогава няма как да се стигне до забременяване. Има и такива случай казват: „Аз си дойдох за 2 дни, обаче пак заминавам на път.”…, но овулацията за съжаление е един път в месеца и не винаги съвпада с тези два дни.

 

МТА: Какво изследване трябва да си направят мъжете при планирана бременност?

 

сексуален контакт, оплодителна способност, сперматозоиди

 

Д-р Лазаров: Първо се започва с основният преглед, ехография на тестисите и спермограма – добре е спермограмата да не бъде само една. Минимум 2 спермограми и то направени в сертифицирани лаборатории. Това са тези лаборатории, които са към центровете, които се занимават със стерилитет.

 

Четете още: Семенен анализ

 

Много други лаборатории правят спермограми, но не винаги данните съвпадат. При установено влошаване на спермограмата се прави хормонален анализ на мъжа – тестостерон FSH / LH и поведението след това е според това каква диагноза е установена, дали има азоозпермия и трябва да се направи биопсия, дали има варикоцеле и т.н.

 

Продължава на: Какви са причините за еректилната дисфункция?

 

За портал "Мама, татко и аз": Таня Димитрова

 

Снимки: Audrey & Elvis, whatmeworry101, GreenFlames09 Foter

Добави коментар