Имам мигрена. Какво трябва да знам преди да забременея?

Опитайте се да се отпуснете. Вашата мигрена може да намалее, когато забременеете. Това е радостна новина, ако вие сте притеснени за това как ще се справяте с досадното главоболие, гадене, мигащи светлини, както и сутрешното гадене, когато забременеете.

 

Преди да забременеете си струва да се консултирате с вашия лекар за мигрената ви. Не всички главоболия са истинска мигрена. Вашият лекар може да открие, че повтарящите се главоболия са причинени от нещо друго.

 

Вие ще разберете, че страдате от мигрена, ако главоболието ви е придружено от гадене и повръщане, както и силна нужда да избягвате ярките светлини и шум. Можете да разберете кога мигрената е на път, когато настроението ви се променя или изведнъж се почувствате уморени, или зрението ви се замъглява и се чувствате вцепенени.

 

Ако взимате болкоуспокояващи или лекарства против повръщане, се консултирайте с лекаря си преди да заченете. Вашият лекар ще ви посъветва, например, да спрете да използвате някои лекарства, тъй като те могат да бъдат опасни по време на бременност. Също така е вероятно да ви предупреди за употребата на аспирин и други лекарства предназначени за облекчаване на мигрената.

 

мигрена, забременяване, здраве, болкоуспокояващи, лекар

 

Вашият лекар може да прецени, че парацетамолът е първият избор за болкоуспокояващо. Ако това не проработи, може да ви препоръча да взимате ибупрофен понякога. Трябва да имате предвид, че ибупрофена може да намали шансовете ви да забременеете, а ако вече сте бременна да увеличи риска от спонтанен аборт.

 

Като човек с мигрена, вие вероятно сте запознати с всички неща, които могат да предизвикат пристъп. Въпреки това, не винаги е лесно, да ги избегнете. Понякога стресът е неизбежен, но почивката в края на седмицата може да ви възвърне съня.

 

Вижте още: ПМС или симптоми на бременност

 

Добре е да внимавате и какво ядете. Въпреки че може да обожавате шоколад или цитрусови плодове, не си струва да рискувате с мигрена, когато не можете да приемате обичайната доза болкоуспокояващи. Добре е да поддържате и нивото на кръвната си захар в норма. Опитайте се да приемате въглехидрати, чрез пълнозърнест хляб и паста, а не чрез сладкиши и торти.

 

мигрена, забременяване, хранене, лекар

 

Ето и няколко други начина за облекчаване на болката:

 

• прилагане на натиск на болезнената зона

• прилагане на ледени компреси

• прилагане на топлина – опитайте с бутилка гореща вода

• легнете в тъмна и тиха стая

• легнете в полу-изправено положение, а не в напълно легнало

• можете да опитате с техники като йога, например

• дръжте близо до себе си нещо за ядене

 

Вижте още: 10 съвета ка да се подготвите за здравословна бременност-част 1

 

Не се колебайте да опитвате нови неща за облекчаване на болката от мигрената ви, само така ще можете да намерите метода, който работи при вас. И разбира се, не забравяйте, че консултацията с лекар е най-сигурния начин да постигнете успех.

 

Снимки: Stockimages, tiverylucky FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар