Изтощението на новите майки – съвети от други майки

Вашето новородено бебе е будно през по-голямата част от нощта, което означава, че и вие сте били будни прекалено дълго. Сега е сутрин и останалата част от света е буднa, но вие сте толкова изморени, че не можете да си спомните дори как да си направите кафе. Чудите се как да „оцелеете” през целия ден?

 

Може да започнете като си спомните, че има много майки, които са преминали през това. Не се отчайвайте – ще оцелеете и вие. Това просто ще отнеме известно време. Ще ви е нужно малко повече търпение и чувство за хумор за това колко малко сте спали през изминалата седмица.

 

Ето, няколко съвета от други майки:

 

Спете докато и бебето спи: Чували сте този съвет много пъти преди, но това наистина е вярно. Не се притеснявайте за готвене, пране, разговори. Сега е времето, в което вие имате нужда от почивка, останалата част от света ще ви разбере.

 

Четете още: Новата майка – хигиенни изисквания

 

Вземете си душ: Разхождането с пижама, мазна коса и неизмити зъби може да е всичко за което мислите, че имате сили, но когато се събудите започнете деня с душ. Ако няма кой да гледа бебето през това време, вземете бебето в банята и го сложете в безопасно детско столче. Душът ще ви даде нови сили и след като имате чиста коса, облечете чисти дрехи ще се почувствате като истински човек.

 

Работете на смени: Ако вашият съпруг или партньор е на разположение вечер, го сложете първата нощ на смяна. Ако той е на разположение докато вие спите, да кажем от 19 до полунощ, вие ще имате 5 непрекъснати часа сън и след това ще може да поемете задължението си. Този график не е съвършен, но все пак това ще е само няколко седмици.

 

Приемете помощ: Ако майка ви иска да гледа бебето за няколко часа, ако някоя близка приятелка иска да ви отмени в готвенето или някой друг иска да заведе бебето на разходка, тогава отговорът винаги трябва да е „да”. През първите дни трябва да приемате всяка помощ (в разумни граници). И ако някой попита какво може да направи за вас, вие трябва да сте готови с идеи и отговори.

 

Четете още: Следродилна депресия – как да помогнете на партньора си да ви подкрепя?

 

Поставете лимит на ангажиментите си: През първите няколко седмици и месеци, когато нямате време за достатъчно сън, не приемайте повече работа, освен най-належащото. Сега не е време за поемането на допълнителни отговорности и доброволен труд. Сведете задълженията си до абсолютния минимум и когато се почувствате по-добре, може да добавите още ангажименти.

 

Погрижете се за себе си: Ако сте лишени от сън, има по-голям риск да изпаднете в депресия. Понякога, когато най-накрая имате време да поспите, вие сте толкова стресирани от преумора, че не можете да заспите. Ако се появят признаци на депресия или имате проблеми със заспиването, то консултирайте се с лекар, за да се уверите, че всичко е наред. Не забравяйте, че бебето ви се нуждае от вас и трябва да сте здрави.

 

Въпреки че тези дни и нощи изглеждат безкрайни, те няма да продължат вечно. Така че се опитайте да се съсредоточавате върху всекидневните си задачки. Бебето ви се променя и расте, то ще започне да спи повече време през ноща и най-накрая ще си припомните какво е нощно спане. Преди да се усетите отново ще получавате пълните 8 часа почивка и ще започнете да се чувствате отново като себе си.

Добави коментар