бременност, раждане, води, амниотичен сак, бебе

Изтичане на водите по време на бременността

По време на бременността, със сигурност сте се чудили кога и как ще ви изтекат водите (кога ще се спука амниотичния сак). Вероятно сте гледали не в 1 или 2 американски продукции как това се случва във възможно най-неподходящият момент. Действителността обаче е доста по-различна. Ето и няколко неща, които е добре да знаете за спукването на амниотичния сак:

 

Как се спуква амниотичният сак?

 

Изтичането на водите, в следствие от спукването на амниотичния сак, е сигурен сигнал, че вашето бебе е готово да се роди. Никой не знае със сигурност какво точно предизвиква химичната реакция, с която раждането започва и водеща до спукването на сака, но това се случва обикновено около 40 гестационна седмица. Според експертите, това зависи от редица сложни фактори, включително мозъчни сигнали от бебето.

 

Какво е усещането?

 

Спукването на амниотичния сак вероятно няма да доведе до изливане на цялата течност едновременно, а по-скоро до изтичането на малка струйка безцветна околоплодна течност без мирис.

 

бременност, раждане, води, амниотичен сак, бебе

 

Изтичат ми водите или това е просто течение?

 

Околоплодната течност е съвсем бледа и прозрачна течност с цвят на слама. Вагиналното течение от своя страна е по-фина и млечно бяла слуз, която наподобява повече бялата слуз, която вероятно сте имали между менструациите си. От друга страна, кървенето като знак, че раждането е съвсем близо, е слузесто, на ивици и има розов или кафяв цвят, премесен с кръв.

 

Водите ли ми изтекоха или се напишках?

 

Ако имате съмнения, че може да сте се напишкали, а не да са ви изтекли водите, най-сигурният начин е да помиришете. Ако течността е жълтеникава и мирише на амоняк, най-вероятно това е урина. Ако няма аромат или мирише на нещо сладко – изтекли са ви водите.

 

Четете още: 8 знака, че раждането наближава

 

Възможно ли е да се случи преди да започне раждането?

 

Не се тревожете прекалено много са спукването на амниотичния сак. Само на около 15% от жените им се случва водите им да изтекат преди да отидат в родилното отделение. И, да, знаем, че във филмовата индустрия това съвсем не изглежда така, но ще имате изобилие от предупредителни симптоми, че раждането започва и вероятно вече ще сте в болницата, преди водите ви да изтекат.

 

Ами ако водите ми изтекат, но нямам никакви контракции?

 

Това означава, че раждането ще започне съвсем скоро. Повечето жени, чиито амниотичен сак се пука преди да започне раждането, се очаква да усетят първите контракции в рамките на 12 часа от първата струйка околоплодни течности. При някои жени това може да се проточи и до 24 часа. Спукването на амниотичния сак не означава, че околоплодните ви течности ще свършат – тялото ви продължава да ги произвежда чак до самото раждане.

 

бременност, раждане, води, амниотичен сак, бебе

 

При 10% от жените, раждането може да отнеме малко повече време. За да предотвратят риска от инфекция обаче, повечето лекари предизвикват контракции и индуцират раждането в рамките на 24 часа след спукването на амниотичния сак, ако сте близо до термина си.

 

Какво мога да правя?

 

Лекарят ви ще ви даде инструкции какво следва да правите, след като изтекат водите ви. Следвайте ги и не се притеснявайте ако имате въпроси да му звъните и да питате независимо в кой час на денонощието се случва това. Ако лекарят ви е казал да изчакате контракциите следващите 12 часа, това означава, че трябва да пазите себе си и бебето от инфекции, тъй като неговата защита сега е нарушена. В никакъв случай не използвайте тампони – вземете си памучни дамски превръзки. Когато ходите до тоалетна, бъдете много внимателни с избърсването и измиването на интимните си зони. Винаги избърсвайте отпред – назад. И не че ще ви е до това, но в този период сексът е забранен.

 

Четете още: Епидурална упойка – предимства и недостатъци

 

Обадете се на лекаря веднага ако:

 

Водите ви са изтекли и течността изглежда зеленикава или кафява, това може да означава, че бебето ви се е изходило в утробата. Това обикновено се случва при бебетата, преживели стрес в утробата или при преносените бебета. Прието е, че всяко бебе след 34 гестационна седмица може да се изходи в околоплодните течности.

 

Бременна сте в 37 гестационна седмица или по-рано. Въпреки че това се случва изключително рядко, ако водите ви изтекат – незабавно се обадете на своя лекар.

 

бременност, раждане, води, амниотичен сак, бебе

 

Почувствате нещо във вагината си или видите пъпна връв в отвора на вагината ви. Обадете се на спешна помощ. Това се случва рядко, но когато амниотичният сак се спука преди раждането да е започнало и бебето не е заело подходяща позиция в таза (когато се ражда седалищно или преждевременно), пъпната връв може да се покаже през вагината. Това се нарича „пролапс“. Състоянието е рисково, затова потърсете медицинска помощ незабавно.

 

Снимки: DerekA, kamienok, ~David Foter.com

Добави коментар