Изтекоха ли ми водите? Кои са знаците?

Околоплодната течност заобикаля бебето по време на бременността. Към края на бременността, намалява и количеството колаген, който закрепя външния слой на околоплодния мехур. Колагенът е влакнеста съединителна тъкан. Тя може да се намери в хрущяла, ставните връзки и сухожилията.

 

Колагенът помага за укрепване и допълнителна защита на амниотичната мебрана. Освен че колагенът влияе и на други фактори той определя и кога ще изтекат водите. За по-голямата част от жените, това ще се случи спонтанно по време на раждането. Въпреки това, при около 8-10 на сто от жените ще се случи преди началото на раждането.

 

Признаци, че водите ви изтичат по време на бременност

 

Обикновено, когато водата изтече, ще почувствате струйка вода, последвана от неконтролируемо изтичане. Няйкои жени имат ясно мокро чувство точно преди да изтекат водите.

 

Четете още: Как да се справим със страхa от раждането?

 

Вагиналното течение се увеличава към края на бременността, това понякога може да се обърка с околоплодната течност. От друга страна изтичането на околоплодната течност може да се сбърка с урина или друга вагинална течност. Наложително е да се обадите на лекаря си, ако има скъсване на околоплодния мехур и някакво изтичане.

 

Изтичане на амниотичната течност

 

Всеки път, когато има разкъсване или изтичане от амниотичната мембрана, това отваря вход за микроби и инфекции. При нормална бременност и настъпила дата за раждане, самото раждане обикновено започва до 24 часа от момента на изтичането на водите. Ако то не започне спонтанно, то вие и вашето бебе сте изложени на по-голям риск от инфекция. Колкото по-дълго се забави раждането, толкова по голям е рискът от заразяване.

 

Четете още: Как да имате перфектно раждане? – част 1

 

Какво да правя, ако ми изтекат водите?

 

Ако смятате, че водите ви са изтекли, обърнете внимание на времето, цвета и външният вид на течността, както и на други характеристики и се свържете с лекаря си. Ако смятате че водата ви е изтекла, не е времето да се чувствате неудобно. Определено няма да сте първият човек, който не е сигурен какво се случва.

 

Как ще разбера дали водите ми са изтекли?

 

Когато ви изтекат водите, амниотичната течност обикновено плува във влагалището. Вашият лекар ще направи стерилиен преглед на течността. Амниотичната течност е от алкален характер. Чрез поставянето и върху специална хартия, вашият лекар може да прецени ph на течността.

 

Друг метод за проверка за наличието на околоплодна течност е поставянето ѝ под микроскоп.

 

Четете още: Масаж при раждане – част 1

 

Какво ще се случи, ако ми изтекат водите?

 

Ако вашият лекар прецени, че водите ви са изтекли, вероятно ще се наложи да бъдете приета в болницата. Вашият лекар може да предизвика раждане, ако то не се случи до 24 часа. Ако пък е преждевременно, най-вероятно ще бъдете под лекарско наблюдение до раждането. За ранна бременност, вашият лекар ще се опита да отложи раждането докато белият дроб на бебето се развие напълно.

Добави коментар