Изоставеното дете: Как да му помогнете да се справи?

Дете израснало с един отсъстващ родител може да изпитва чувства на дълбока загуба и срам, особено, когато липсата на родителя изглежда доброволна. За някои деца изоставянето се простира извън неспособността на родителя да подкрепя детето финансово, а включва и липсата на общуване с детето и активната роля в живота му.

 

За съжаление, изоставянето на детето от един от родителите, често има своите негативни последици и предизвиква въпроси и съмнения за самочувствието на самото дете. За щастие има какво да направите, за да помогнете на детето да се справи с негативните си чувства и да изградите неговото самочувствие.

 

Как да помогнете на изоставеното дете?

 

Като родител, вие имате огромна възможност да влияете върху самочувствието на детето си и да помогнете да се справи с липсата на другия родител, като последвате сигналите за следните ефекти на изоставяне при децата.

 

дете, самотни родители, изоставено

 

Деца, които са били изоставени могат да отхвърлят всичко свързано с отсъстващия родител

 

В някои случаи децата, които са били изоставени от единия родител ще положат усилия, за да го отхвърлят изцяло. Ще разберете това, когато едно дете изразява желанието си да бъде точно обратното на отсъстващия родител.

 

Какво можете да направите?

 

• Утвърдете собствените уникални качества на вашето дете.

• Позволете на детето си да сподели своите мисли и мнение.

• Вместо да спорите за отхвърлянето на отсъстващия родител, просто отговаряйте с доброкачествени изявления като например „Мога да разбера защо се чувстваш така“.

 

Четете още: Седемте навика на високоефективните самотни родители

 

Изоставените деца могат да идеализират отсъстващият родител

 

Някои деца могат да фантазират за своите родители, като това им дава временно спокойствие, но не се основават на реалността.

 

дете, изоставен, самотни родители

 

Какво можете да направите?

 

• Позволете на детето си свободно да говори за своите спомени от отсъстващия родител.

• Избягвайте изкушението да коригирате спомени на вашето дете.

• Задавайте отворени въпроси на детето си и му помогнете да формулира допълнителни подробности свързани с неговите спомени.

 

Четете още: Да бъдеш самотен родител

 

Деца, които са изоставени могат да развият лошо самочувствие

 

Деца, които са били изоставени, също могат да развият лошо самочувствие и срам от това, че са били изоставени. Те дори могат да си мислят, че са допринесли с нещо за изоставянето или че са заслужили това. Те възприемат себе си като „тежест“.

 

• Бъдете ясни да кажете на детето си, няколко пъти, че не е виновно за нищо.

• Бъдете конкретни, когато хвалите детето си.

• Осигурете възможности на вашето дете да развива отношения с други възрастни, на които имате доверие. Такива, които могат да предадат истински положителни послания на вашето дете, способности, характер, принос към другите. Намерете ментор за вашето дете.

 

самотни родители, изоставени, дете

 

Изоставените деца, могат да имат затруднения с изразяването на емоциите

 

Деца, които са изоставени могат да имат затруднения със споделяне на чувствата си. Те са склонни да задържат чувствата си и да се съмняват, че е необходимо да споделят с другите.

 

• Когато детето ви изразява своите емоции, потвърдете, че го обичате дори, когато то е ядосано, тъжно или разочаровано. Съвет: Напишете писмо на детето си.

• Бъдете верни. Положете специални усилия да не споделяте тайните на детето си с приятели, членове на семейството или познати.

• Предоставяйте редовни възможности за свързване с вашето дете, създайте атмосфера, в която то ще бъде свободно да бъде откровено, когато му дойде времето. 

 

Снимки: zeitfaenger.at, apdk, horrigans Foter.com

Добави коментар