Изненадите на бащинството

Всеки нов баща осъзнава реалността в един момент, не много дълго след като бебето се роди: той е баща с нови отговорности, нови очаквания, нов натиск, с които да живее занапред.

 

За някои от бащите, привидното прозрение идва малко по-рано преди да напуснат болницата. За други обаче, осъзнаването не настъпва в продължение на няколко дни. Рано или късно всички бащи разбират, че животът им се е променил завинаги. Понякога промените са едва доловими, но понякога са главозамайващи. Но те почти винаги са изненадващи.

 

• Може да се чувствате объркани: Ако има нещо, което определя първите няколко месеца от бащинството, то това е объркването и често противоречивите емоции. От една страна има мъжественост, сила, гордост от създаденият нов живот. От друга страна се появява чувство на безпомощност, когато бащите не могат да задоволят или разберат нуждите на бебето.

 

• Ще изпитате нов различен вид любов: Вие ще изпитате любов към детето си, която не може да бъде сравнена с никоя друга, която сте изпитвали.

 

Четете още: 10 неща, които трябва да направи всеки нов баща

 

• Ще се почувствате раздвоени: В един момент, ей така от нищото, ще гледате бебето и силната страст ще бъде заменена от вцепенение и празно чувство. Познавате ли детето? Интересува ли ви? Ще се почувствате претоварени и ще ви се прииска да започнете нов живот някъде другаде. Може също да почувствате и чувство на вина. В крайна сметка може да си мислите, че ако не сте от глава до пети изпълнени с любов към детето, то не сте добър баща? Грешите! Противоречивите чувства са напълно нормални за новите бащи и ще ги изпитвате доста пъти през следващите години. Така че свиквайте.

 

• Може да се депресирате: Да, това е вярно! Въпреки, че повечето хора мислят, че следродилната депресия е характерна само за жените, то и по-чувствителните мъже могат да изпитат депресия. Тя обаче не е в следствие на хормонални промени, но са свързани по-скоро с осъзнаването на реалността. Преди бебето да се роди, може би сте имали време за себе си. Но когато се върнете на работа, когато се наложи да плащате сметките, когато се наложи да прекъсвате съня си, то всичко това може да се отрази негативно на настроението ви.

 

• Ще се страхувате: Първите няколко месеца от бащинството са пълни със страхове – че няма да изпълните всички очаквания като баща, че няма да сте в състояние да защитите семейството и детето си от посегателство, че не знаете какво да правите, не знаете дали правите достатъчно за семейството си, дали не сте направили някаква грешка и т.н. Тези страхове, както и много други са напълно нормална част от прехода от обикновен човек към баща. Някои от тях ще изчезнат с течение на времето и натрупване на опит, а други ще останат. Рано или късно всички ще си отидат.

 

Четете още:  Пет съвета за бъдещите таковци да се подготвят за раждането

 

• Отношенията с партньорката ви ще се променят: Преди да станете родители вие и партньорката ви сте прекарвали доста време заедно, с което сте подхранвали връзката си. Но след появата на бебето всичко се променя: сега във фокуса на всичко, което правите е вашето дете.  Вие едвам успявате да се наспите, а какво остава за друго. Опитайте се дори и за няколко минути на ден да говорите за друго освен за бебето си.

 

• Ще вземате „капризите” на бебето прекалено сериозно: В първите 6 до 8 седмици от живота си, вашето бебе няма да ви даде обратна връзка за това как се справяте като баща: няма да има усмивки, няма да ви отвърне по никакъв начин. Всъщност почти всичко, което ще прави е да плаче, яде или спи. Лесно е да проявите и вие липса на ентусиазъм, но недейте. Имайте търпение и обграждайте детето си с любов.

 

• Вие ще откриете различни начини да бъдете обичани: През следващите няколко месеца, ще се научите да овладявате сигналите на вашето бебе и да отговаряте на неговите потребности и бебето ви ще ви заобича и ще намери различни начини да покаже любовта си. Тогава ще откриете истинският смисъл на живота.

 

Четете още: Свързване с вашето дете: Ръководство за нови бащи

 

• Вашето бебе ще ви научи да планирате и да бъдете по-гъвкави: Преди да станете родител, да излезнете от къщата е означавало да си вземете портфейла и ключовете и готово. А сега дори едно ходене до магазина изисква планиране и подготовка.

 

• Ще имате различни теми на разговор, от преди: Вече ще дискутирате с приятелите си всичко свързано с родителството, бебето и грижата за него.

Добави коментар