Изкуствена или истинска елха?

Въпреки че още няма единодушно мнение по въпроса – „Истинска или изкуствена елха за Коледа е по-добрият избор?”, то повечето еколози биха се съгласили, че истинското дърво е по-добро от изкуственото. Това е така от гледна точка на здравето.

 

Някои хора са почитатели на изкуственото дърво, с цел да си го ползват всяка година, следователно няма да генерират отпадъци. Но изкуствените дървета са направени от поливинил хлорид или PVC – един от най-неекологичните форми на пластмаса извлечена от петрол.

 

Изкуствените коледни елхи и рак

 

Освен това някои канцерогени, включително диоксин, етилен дихлорид и винил хлорид, се освобождават по време на производството на PVC, замърсяващи кварталите в близост до фабриката, където се произвеждат. Повечето от тези фабрични квартали са в Китай, където се произвеждат 85% от изкуствените дървета.

 

Четете още: Как се празнува Коледа по света?

 

Изкуствените коледни елхи и други здравословни проблеми

 

В допълнение PVC и изкуствените елхи съдържат олово и други добавки, които са предназначени да направят пластмасата по-мека. За съжаление много от тези добавки причиняват щети в черния дроб, бъбреците, репродуктивни проблеми, когато са изследвани в лабораторни условия върху животни.

 

Също така изкуствените дървета могат да отделят вещества, които да са опасни за вдишване. Така, че внимавайте, когато четете етикета дали елхата може да отдели прах или частици, които са вредни при вдишване.

 

Недостатъци на естествените елхи

 

Основният недостатък е, че се отглеждат като естествени земеделски продукти, те често изискват торене с пестициди, които се разтварят много по-бавно. Ето защо, докато растат и после се изхвърлят те могат да допринесат за замърсяване на водата. Освен това броят изхвърлени елхи след празника могат да замърсят и околността.

 

Четете още: Как да имате безопасна Коледа

 

Ползата от естествените коледни елхи

 

Най-екологичният начин да се насладите на коледната елха е да купите дървото с корените му. След като празника отмине вие може отново да засадите дървото. Тъй като елхите са пасивни през зимата, когато са на закрито могат отново да започнат да се събуждат и да растат отново заради топлината. Ако това се случи дървото няма да оцелее, като го засадите отново след празника. Затова то трябва да стои не повече от седмица на закрито.

Добави коментар