Изграждане на самочувствие на вашето дете

Знаете колко специално е вашето дете. Колко е умно, очарователно, прекрасно, мило. Знаете как ви кара да се смеете, как е научило азбуката, как може да скача на един крак, как може да кара колело. Вие знаете как всички тези неща заедно, могат да допринесат за изграждането на една невероятна личност. Но дали детето ви знае това?

 

Изграждането на самочувствие на вашето дете е една от най-важните задачи, които имате като родители. Дори в ранна детска възраст това, как детето се чувства, зависи от начина, по-който околните се отнасят към него. Чрез изграждане на неговото самочувствие сега, вие ще му помогнете да стане уверена и щастлива личност в бъдеще.

 

Четете още: Срамежливостта на децата

 

Обичайте детето си безусловно

 

Искате да помогнете на детето си да се чувства добре със себе си? Кажете му колко го обичате. Използвайте освен думи прегръдки, целувки и мили жестове. Кажете му всичко, което харесвате в него. Като се събуди сутрин му кажете колко сте щастливи да го видите. Когато знае, че получава безусловна любов у дома, без значение какво е то, то самочувствието му ще разцъфти.

 

дете, самочувствие, увереност, обичЕфективна дисциплина

 

Ако вашето дете се случва да прави нещо, което ви влудява, уверете се, че то разбира, че е наказано, заради постъпката си, а не заради същността или характера си. Кажете му например „Обичам те много, но това, че удари брат си изобщо не ми харесва, за това си наказан.“.

 

Дайте на детето си нещо, което да го кара да се чувства добре

 

Колко често правите комплименти на детето си, когато прави нещо добро? Обикновено родителите бързо започват да дисциплинират, когато детето направи нещо грешно, но какво правят, когато то направи нещо добро? Това не значи да казвате браво на всичко, което то прави, но ако детето ви се затруднява да дъвчи със затворена уста на на масата, например и успее да се справи, то кажете му, че старанието му ви радва и се гордеете с него.

 

Работете върху собствените си проблеми със самочувствието

 

Как се чувствате вие със себе си? Критични ли сте към това, което виждате в огледалото, към характера или външния си вид? Ядосвате ли се на себе си, омаловажавате ли се, когато направите грешка? Ако вие не уважавате себе си, детето ви ще приеме същия модел на поведение. В края на краищата вие сте един от хората, които ти обича най-много. Ако не сте добър пример, обичайки себе си, вашето дете няма да се научи да бъде самоуверено.

 

Отдавайте внимание

 

Когато детето ви говори, вие слушате ли го? Наистина ли слушате? Или си играете на смартфон и гледате телевизия, правите вечеря? Многофункционалността е нужна в наши дни, но се уверете, че сте фокусирани върху най-важното нещо в момента. Ако има нещо, което трябва да свършите, кажете на детето. Обяснете му, че искате да чуете историята му и да играете с него на някоя игра, но просто трябва да свършите друго преди това, а след това с радост ще му обърнете внимание.

 

Четете още: Седем мита за разглезването на децата

 

Грешките са нормални 

 

Малките деца могат да бъдат много критични към себе си, като допуснат грешка, независимо дали са разочаровани, че не могат да направят нещо или са ядосани, че има нещо нередно. Когато детето ви направи грешка, най-доброто нещо, което може да направите, е да запазите спокойствие и да му помогнете да поправи грешката си или да се отпусне и да се успокои. Когато детето разбере, че грешките са част от живота, то ще се научи да не се самообвинява, когато направи някоя.

 

дете, самочувствие, увереност

Насърчавайте, насърчавайте, насърчавайте

 

За едно дете, което не обича да греши или се чувства добре в комфортната си зона, може да бъде трудно да поема рискове. Но дете, което не поема рискове е дете, което не се учи. Така че, насърчете детето си да завърши пъзела без ваша помощ, но стойте отстрани и го аплодирайте затова. И дори, ако се наложи да се намесите в даден момент, в крайна сметка ще разбере себе си и ще се чувства по-гордо от това, което е успяло да направи.

 

Оставете го да бъде себе си

 

Може би неговия братовчед е по-малък от него, но знае как да си напише името. Дъщерята на съседа може да направи циганско колело, докато вашето дете все още работи върху кълбото. Познайте какво? Това няма никакво значение. Толкова е съблазнително да сравнявате детето си с другите деца, но това не е рецепта за щастието на вашето дете.

 

Вместо това, го насърчете да продължи напред със собственото си темпо и да прави най-доброто, което може. Ако вашето дете се сравнява с другите, и се чувства зле, защото не може да направи нещо, помогнете му да признае постиженията на другите, докато посочва собствените си малки такива, това ще е добре за него. Това ще помогне на детето да разбере и признае различията между хората и многообразието на човешките способности.

 

Снимки: stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар