Изграждане на връзка с баба и дядо

В днешно време на родителите много често се налага бързо да се върнат към работния си график и да се обърнат за помощ и подкрепа към бабите и дядовците. Те могат да бъдат прекрасни възпитатели на детето. Въпреки голямата възрастова пропаст, бабите и дядовците могат да изградят много близки отношения с внучетата си и да се превърнат в страхотна подкрепа за децата и семейството ви.

 

Предимства на добрата връзка

 

Децата могат да спечелят много от близките взаимоотношения с бабите и дядовците си. Те могат да се превърнат в добър модел за подражание и да осигурят усещане за културно наследство и семейна история. Бабите и дядовците обгръщат внучетата си с любов и им създават усещане за сигурност и безопасност.

 

Освен това те насърчават и здравословното развитие на детето. Например, преспиванията в къщата на баба и дядо могат да помогнат на детето да развие по-добро чувство за независимост. Освен това бабите и дядовците често разполагат с достатъчно свободно време за игри и четене на книжки с децата. Подобно специално внимание подобрява умението на детето да се учи.

 

дете, баба, дядо, връзка, семейство

 

Съвети за добра връзка

 

В наши дни е доста често срещано семейството да бъде разпръснато из цялата страна. Освен това натовареният график може да попречи на редовните посещения при баба и дядо. Въпреки това обаче, можете да насърчите децата си да развиват отношенията си с техните баби и дядовци. Ето и няколко съвета как да постъпите:

 

Посещавайте бабите и дядовците често

 

Ако бабата и дядото на детето живеят близо, отделете време от натоварения си график за редовни посещения. Насърчавайте бабите и дядовците също да идват на гости често. Планирайте уикенди на гости, ако бабите и дядовците не живеят в същия град. Дори и посещенията да са сравнително редки, планирането на семейно пътуване, ще накара детето ви да гледа на това време като специално приключение!

 

Вижте още: Как да комуникирате ефективно?

 

Поддържайте връзка с помощта на технологиите

 

Чувайте се често по телефона, говорете си по скайп, изпращайте си снимки и т.н. Всичко ще е по-лесно ако баба и дядо имат компютър, с който могат да работят поне на елементарно ниво. Изпратете запис как си играете преди лягане, насърчете детето да се похвали с новата си играчка по скайп на баба и дядо.

 

дете, баба, дядо, връзка, семейство

 

Сложете семейни снимки

 

Сложете снимки на баба и дядо в дома си и ги показвайте на децата си. Можете да си направите и хубав семеен албум, като именувате членовете на семейството.

 

Поща

 

Децата обичат да получават поща, независимо дали имейл или писмо. Насърчете подобен тип комуникация, като помогнете на детето си да изпрати имейл на баба и дядо или само да им напише писмо и картичка. Помолете бабите и дядовците да пишат редовно в отговор.

 

Вижте още: Характеристиките на добрата семейна връзка

 

Хоби

 

Много баби и дядовци имат хобита и специални умения – плетене, риболов, дървообработване, готвене и т.н. Внуците ще бъдат щастливи, въвлечени в това ново приключение и ще усвоят много нови умения. Това определено ще подсили връзката между тях.

 

Родословно дърво

 

По-малките деца се радват много на това да научат за своите баби, дядовци, братовчеди, лели и т.н. Насърчавайте бабите и дядовците да разказват много семейни истории. Начертайте родословно дърво заедно.

 

дете, баба, дядо, връзка, семейство

 

В безопасност

 

Независимо дали бабите и дядовците живеят близо или планирате да ги посетите по-далеч, не забравяйте, че безопасността е на първо място. Те може да не са свикнали с това да има малки деца в къщата и наличието на битови опасности трябва да се предвиди.

 

Използвайте контролен списък за безопасност в домакинството и се уверете, че баба и дядо ще могат да осигурят такава. Уверете се, че лекарства, самобръсначки, ножове и други подобни, са грижливо заключени в шкаф. Превантивното обезопасяване ще осигури още по-приятно семейно време заедно, без притеснения за евентуални инциденти.

 

Снимки: surlygirl, Jason DeRusha, santheo, Peter Ras Foter.com

Добави коментар