Изберете безопасни и екологични играчки за децата си

Времето за игра е важно за децата. Чрез игрите те развиват уменията си, научават се да споделят и да използват въображението си. Един от начините, чрез който бебетата опознават света, е като смучат и дъвчат своите играчки.

 

За съжаление, много играчки съдържат опасни химикали. Изборът на подходящи играчки, които са едновременно забавни и безопасни, е важна част от вашата отговорност като родители към децата.

 

Четете етикетите

 

Грабването на най-сладката или най-забавната играчка е лесно. Въпреки това е важно да отделите минута и да прочетете от какво е направена играчката и от къде идва. Търсете варианти на нетоксични играчки, на чийто етикети пише без PVC, BPA (бисфенол), парабени и бисфенол.

 

Избягвайте батерии

 

Ясно е, че батериите за еднократна употреба са вредни за околната среда и здравето. Батериите, особено тези, които се използват за часовницие или електронните игри, могат да бъдат погълнати от детето ви или да изтекат, което може да доведе до живото застрашаващи състояния.

 

игра, дете, въображение, играчки, природа, екологичен

 

Тези батерии са често срещани и в музикалните играчки, пеещите картички, колите с дистанционно управление, както и в други джаджи. За да се подсигурите, купувайте играчки, за които не са нужни батерии.

 

Саморъчно изработени играчки

 

Можете да направите перфектна играчка от нещо, което вече имате под ръка. Огледайте дома си и вижте имате ли дървени лъжици, не тефлонови тенджери и тигани, празни кутии, купи от неръждаема стомана или парченца плат. Тези играчки осигуряват няколко часа забавление на децата от всички възрасти.

 

Четете още: 7 начина да изградим в децата си еко навици

 

Трайни играчки

 

Потърсете многофункционални играчки, които насърчават креативността. Висококачествените играчки струват повече от нормалните, но децата ги използват по-дълго. Дори внуците ви, могат  да играят с тях. Помислете за класически дървени кукли или кухни.

 

екологичен, многофункционални, игри, дете, креативност

 

Избягвайте пластмасовите играчки

 

Пластмасовите играчки са здрави, лесни за почистване и евтини, но те също могат да съдържат и високи нива на олово, фталати и други вредни химикали. Потърсете играчки, в които не са използвани BPA (бисфенол) и PVC.

 

Ако пластмасата е единствения вариант, не забравяйте, че не всички пластмаси са еднакви – някои са по-безопасни от други. По-безопасни пластмаси са с етикет с номера 2 AKA High-density polyethylene (HDPE), номер 4 AKA Low-density polyethylene (LDPE) или номер 5 AKA Polypropylene (PP).

 

Четете още: Пазаруване за еко бебче

 

Сбогувайте се с мухъла

 

Избягвайте играчки за баня, които имат отвори, тъй като водата може да попадне в тях и да се образува мухъл. Тези играчки често съдържат PVC, което е опасно. Вместо това заложете на играчки за баня от органичен памук, които могат да се перат.

 

играчки, екологичен, дете, природа

 

Изберете местното

 

Изберете играчки, които са направени във вашия район и които са екологични. Потърсете местни арт магазини за играчки. Ще спестите енергия и ресурси, като същевременно ще подкрепите местния бизнес. Избягвайте играчки произведени в Китай, Индия, Тайван и други страни с либерализирани разпоредби за производство на играчки.

 

Купувайте играчки от марки, на които имате доверие

 

Вземете под внимание къде е направена играчката. Фокусирайте се върху марките, които са отговорни и прозрачни за това как произвеждат техните продукти. Насочете се към магазини, които са известни с предлагането на забавни, уникални и безопасни играчки.

 

Четете още: Еко съвети за начинаещи

 

Купувайте малко

 

Купуването на малко играчки е много по-екологично за природата и много по-добре за джоба ви. По-малко играчки означава по-малко подреждане. В крайна сметка, най-доброто нещо, с което може детето ви да си играе, сте вие. Времето прекарано с него е най-добрата от всички играчки.

 

играчки, дете, природа, купувам, екологичен

 

Търсете натуралното

 

Потърсете безопасни играчки, изработени от естествени материали, като твърдо дърво и с нетоксично покритие. За платнените играчки, търсете органични материали като памук и вълна. Тези играчки стимулират въображението, психичното здраве и физическо развитие.

 

Всички покрития трябва да са без оловни и нетоксични.

 

Намирането на безопасни играчки и продукти за децата е предизвикателство. Няма да сбъркате, ако изберете екологични. Вашето дете ще се забавлява и няма да се налага да се притеснявате за проблеми, които могат да се получат по време на игра. Дръжте под око децата си, докато играят. Помислете за други дейности, с които децата могат да се забавляват. 

 

Снимки: SaZeOd, Loving Earth, Toca Boca, Martin Gommel Foter.com

Добави коментар