Избелване на зъбите – с д-р Иванова

Интервю с д-р Ваня Иванова, специалист по дентална медицина.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Какво включва процедурата професионално почистване на зъбите? Може ли при почистването на зъбен камък да се възпали венеца?

 

Д-р Ваня Иванова: Професионалното почистване на зъбите е процедура, при която се цели да се отстрани зъбната плака или зъбния камък, за да се избегне възпалението на венците.

 

Тъй като възпалението на венците най-често е предизвикано в резултат от натрупване на зъбна плака и зъбен камък, тази процедура цели да се овладее това възпаление. Няма как да направиш професионално почистване и да възпалиш венеца. Точно обратното е – правиш професионално почистване, за да предотвратиш възпалението.

 

избелване, зъби, почистване

 

МТА: Какви методи за избелване на зъбите съществуват? Кой е най-щадящ?

 

Д-р Ваня Иванова: Трябва да споменем, че могат да се избелват както живи, така и умъртвени зъби, тъй като умъртвените зъби с течение на времето променят цвета си. Те също могат да се избелват, но това се извършва по друг начин.

 

Четете още: 7 стъпки към по-красива усмивка

 

Живите зъби могат да се избелят по два начина – в клинични или в домашни условия. Аз лично предпочитам да се извършва в клинични условия, тъй като пациентът е под постоянно наблюдение на специалист и при евентуално усложнение може да се реагира адекватно.

 

При избелването в домашни условия съществуват варианти за усложнения, и ако се стигне до там пациента може да изпадне в паника и това да му нанесе известни травми.

 

избелване, зъби, почистване

 

МТА: В такъв случай по какъв начин избелването на зъбите може да навреди?

 

Д-р Ваня Иванова: По време на избелването могат да се увредят не само зъбите, а и венците. Самата процедура започва с изолирането на венеца, тъй като активното вещество е водороден пероксид, коeто ако попадне върху меките тъкани предизвиква некроза, много силни болки и изгаряне.

 

Четете още: Може ли четката за зъби да ви разболее?

 

Манипулацията се провежда в три етапа. Активното вещество се аплицира на зъбите 3 пъти и стои по 15 минути върху зъбната повърхност.

 

Към края на последната, трета процедура, могат да се почувстват стрелкащи парещи болки и това е индикация да се прекрати манипулацията, тъй като може да доведе до умъртвяване на самия зъб. Това са най-честите усложнения по време на избелването.

 

избелване, зъби

 

МТА: Има ли хора при които не могат да се избелят зъбите?

 

Д-р Ваня Иванова: Да има такива хора – това са най-вече хората при които зъбите са изградени с коронки, мост ,фасети или е направено изграждане с фотополимерна пломба. Тогава няма как да стане избелване, тъй като активното вещество действа на ензимите в емайловата повърхност на естествения зъб.

 

Четете още: Рискът от заболяване на венците

 

Самото активно вещество на избелващата пастичка променя структурата на ензимите и по този начин променя цвета към по-бял. Т.е. когато зъбът е изграден с фотополимерна пломба или металокерамична или керамична коронка, техния състав е различен от състава на емайла и при тях няма как да се промени цвета. Променя се цвета само на естествените зъби.

 

Трябва да споменем, че крайния резултат от избелването на зъбите е различен при различните хора и зависи от самата структура на зъбите. При някои хора може да е по-видим, а при други цвета може да се промени само с 1-2 тона.

 

Снимки: Let Ideas Compete, Martin de Witte, Capture The Uncapturable Foter

Добави коментар