Идеи за надомна работа за периода в майчинство

Най-хубавото нещо в живота ти вече се е случило – имаш си детенце! Готова си да му отделяш цялото си време, забравяйки за себе си, хубавата си фигура и външност, която имаше доскоро. И ако си в отпуск по майчинство и се притесняваш да не загубиш квалификацията си или работното място, не се отчайвай! Има изход. Опитай нещо, което ти се отдава от дома.

Като за начало, прецени какво можеш да правиш и с колко свободно време разполагаш. Запомни – не бива да работиш за сметка на детето, в никакъв случай то не трябва да чувства липса на твоето внимание.

Работата, която си избереш трябва да има гъвкав график. Ако се налага да си вземеш отпуск, когато детенцето в болно, попитай дали няма възможност да вземеш част от работата си у дома. Опитай се да преговаряш с управителя за условия, които биха удовлетворили и двете страни. Разбира се не може да разчиташ на пълната си заплата.

 

Надомна работа

 

Как ти се вижда идеята за работа с деца? Ако обичаш децата и мястото у вас позволява, вземи да се грижиш за още едно или две дечица. Освен че може да спечелиш малко пари, твоето детенце ще има с кого да си играе. Трябва само да измислиш как да организираш времето на децата и с какво да ги занимаваш.

Имаш ли някакви особени познания? Например работа с Photoshop? Направи си портфолио и изпрати информацията за себе си в различни сайтове, в детската градина, даже и във фотостудиа. Остави образци от работите си, заедно с телефонния си номер.

Ако си на "ти" с перото, може да се пробваш като Freelance в ролята на журналист, преводач или коректор. Различни списания и сайтове работят със сътрудници, които не са на щат и не е задължително присъствието в офис. Freelance е много разпространена професия и за web дизайнери, графични дизайнери, програмисти. Преди да започнеш дистанционна работа за някоя фирма е добре да провериш, доколкото можеш нейната репутация, евентуално – да подпишеш документи, които гарантират условия и за двете страни.

Можеш да станеш търговски представител на разпространените фирми за козметика. Имаш избор между: Avon, Oriflame, Forever Living Products Bulgaria, FM Parfumes. Тук е важно да се отбележи, че колкото повече клиенти имаш, толкова повече ще припечелваш. Опитай отначало с приятелките си, а после – постепенно привличай и други потенциални клиенти.

Ако си счетоводител по професия, със знания и опит в тази сфера може да си докараш прилични доходи. Най-важното е да си изготвиш добро CV и да го изпратиш в агенции за подбор на персонал и по сайтове, свързани с работа и кариера. Не е нужно от самото начало да изтъкваш че си млада майка. Ако работодателя те хареса, опитай се да договориш с него непълно работно време. Внимателно си прецени силите и времето, защото счетоводството е строго обвързано със срокове.

 

Бъди нащрек!

Ето няколко съвета:

 

– Не гони високоплатена работа от самото начало. Правилно прецени уменията и възможностите си. С течение на времето (и опита) може да разчиташ на по-висока заплата.

– Задължително проверявай дали са добросъвестни потенциалните работодатели. Това става лесно. Напиши в Google името на фирмата и прочети отзиви на служители и всякакъв друг тип информация.

– Изисквай да подпишете с работодателя трудов договор, в който са упоменати твоите задължения и размера на заплатата ти.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар