Идеалната коледна трапеза

Коледната атмосфера е една от най-хубавите през годината, а коледната вечеря е повод да се събере цялото семейство. В такъв момент празничната украса допринася много за прекрасното изживяване на всички. С малко въображение и старание можете да постигнете чудеса, които да не повлияят особено на бюджета ви.

 

Представяме ви 5 ключови аспекта, върху които да се фокусирате, за да създадете идеалната коледна украса за маса и да поканите коледния дух в дома си. Ето и какво трябва да вземете предвид при декорирането:

 

Покривка за масата

 

Бялата покривка е най-сигурният избор, с който можете да придадете елегантен вид на масата си. Освен това тя е перфектна основа, на която могат да изпъкнат красивите свещи, блестящите чинии и хубавите стъклени чаши. За по-неофициален вид, можете да използвате ташлайфер в средата на масата с традиционните коледни цветове – червено и зелено.

 

Той може да бъде чудесен избор, ако например имате красива махагонова маса, която не искате да криете под покривка. Уверете се обаче, че ташлайферът е достатъчно голям, за да остане плат, който елегантно да виси надолу. За създаване на по-традиционна атмосфера, можете да използвате ленена покривка в естествения ѝ цвят.

 

Осветление

 

Осветлението може би e един от най-важните елементи за създаването на уютна обстановка и красива коледна трапеза. Само внимавайте да не изпаднете в крайности, тъй като гостите все пак трябва да виждат какво хапват. Създайте спокойна интимна атмосфера, като изберете приглушено осветление или просто оставите светнати само част от лампите, разположени на различни височини в стаята.

 

Вижте още: Забавни коледни свещници

Можете да използвате високи бели или червени свещи, които да разположите по дължината на масата. Друг вариант е да ги сложите в центъра на масата, особено ако имате красив свещник. Добър избор са и чаените свещи, поставени в малки стъклени буркани или купички. Тяхната трептяща светлина създава много уютна и същевременно празнична атмосфера. Не избирайте ароматни свещи, тъй като има опасност техният аромат да надделее над този на вкусната храна.

 

Позициониране на предметите

 

Планирайте кой къде ще седи и осигурете персонализирани комплекти за всеки. Ако искате да създадете приятна домашна обстановка, можете да украсите шишарки със сребрист спрей и да оставите по една на мястото на всеки гост.  Ако имате желание, поставете и картичка с името на всеки.

 

Друга добра идея е да усучете стръкчета розмарин с канап и да създадете индивидуален малък венец за всеки. Свежият и приятен аромат на розмарин ще бъде чудесно допълнение към празничната вечеря. Можете и да вземете миниатюрни коледни фигурки, на които да закрепите картичка с името на всеки гост.

 

Вижте още: Играчки за елхата от шишарки

 

 

Съдове

 

Белите чинии и купи отиват на всяка трапеза. Ако обаче този мотив не присъства никъде другаде в дома ви, можете да изберете и друг цвят, например черно, златно или бяло с метални нюанси. Медта също е добър избор. Ако предпочитате по-традиционния декор, изберете червени и златни мотиви. Ако искате да създадете приветлива и уютна обстановка, можете дори да си позволите да сложите приборите за хранене в големи декорирани стъклени буркани.

 

Зеленини

 

За зашеметяваща трапеза, отделете място върху масата и за малко зеленина. Можете да се спрете на традиционни елхови клонки, бръшлян или каквото ви е по-вкуса. Внимавайте да не ограничите прекалено много пространството, така че все пак не прекалявайте. Белите рози може да ви се струват много добър избор за елегантно изглеждаща маса.

 

Но внимавайте, тъй като обикновено те имат силен аромат, който може би не е добър избор, имайки предвид, че акцентът е по-добре да бъде върху вкусните и добре ухаещи блюда. Ако пък всичко друго се провали, една голяма стъклена купа с блестящи дрънкулки в златно и сребърно, може да придаде необходимия блясък на масата ви, а защо не купа пълна с декорирани шишарки?

 

Не забравяйте, че не е нужно да пръснете прекалено много средства за нови чинии, ленени салфетки и т.н., за да създадете коледна атмосфера. Вложете въображение и използвайте това, което вече имате. Не се страхувайте да експериментирате. Разбира се, няма нищо лошо, ако решите все пак да купите нещо ново!

Добави коментар