Играта помага за развитието на детето

Играта не само доставя удоволствие на бебето – тя е методът, чрез който то може да се развие по-бързо. Бебето започва да се учи да съсредоточава погледа си още от 2–3 месец след раждането, а след 3 месец  придобива умението да съсредоточава погледа си върху играчки или други предмети. 

 

Висящите играчки започват да заемат много важна роля след 4–5 месец след раждането. Тогава се развива и усъвършенства зрително-двигателната координация.

 

Играта много бързо навлиза в ежедневието на детето. Формата, цветовете или звуците придават на играчките особена привлекателност. Още след края на първия месец е добре да закачите първите играчки на количката на бебето или леглото му. Хубаво е те да са ярки и на разстояние от около 70 см от очите му.

 

бебе, игра, играчки, развитие

 

От 8 месец нататък бебето започва все по-умело да контролира движенията си. То с голяма радост хвърля играчките, като очаква да му ги подадете обратно. Запомнете, че за бебето всичко е игра. Неговото любопитство е безгранично и несъмнено ще пипа всичко, до което се докопа.  Освен това ще се търкаля и пълзи по пода – това е част от забавлението му.

 

Вижте още: За играчките – сериозно

 

Приспособете помещенията в дома си към нуждите на детето. Бъдете търпеливи. Поощрявайте детето си по време на игра, хвалете го, ръкопляскайте му. Не се учудвайте, ако то промени отношението си към играчките и започне да ги съсипва. Това е напълно нормално. По-добре е да купувате нечупливи играчки и такива, които развиват фантазията и изобретателността на детето.

 

Играйте си често със своето дете, играта е много важна за развитието му.

 

Снимки:Lisa McDonald FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар