Ивановден!

Ивановден (от старобълг. „Бог е милостив“, от евр. „Божа благодат“) е религиозен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Отбелязва се на 7 януари по православния църковен календар.

 

Според традицията обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Иванов ден. В някои райони на страната, то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

 

През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките, а също и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.

 

В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената, предния ден, вода. Периодът на т.нар. мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

 

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

 

Традиция е на Иванов ден да се посетят и именниците, в някои райони има обичай да бъдат ритулно къпани в реката, а който не желае да го къпят, трябвало да се откупи, но задължително го пръскат с вода за здраве.

 

Имен ден празнуват : Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Иво, Ива, Ивона, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина,Ивет, Йов, Йово, Йолина, Йоан, Йоана, Йонко, Йонка, Йото, Жан, Жана, Калоян, Яна.

 

Освен именниците, на този ден гости посрещат всички кръстници. Традицията се свързва с Йоан Кръстител, който влязъл в ролята на кръстник на Иисус Христос.

 

Обредната трапеза на Иванов ден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

 

Снимка: www.pravoslavieto.com

Добави коментар