Зравословно хранене – oграничете солта и захарта

Продължава на: Здравословно хранене – калций – за здрави кости

 

Ако успешно включите в диетата си богати на фибри плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, постни протеини и добри мазнини, може да забележите, че подсъзнателно започвате да ограничавате храните, които пречат на поддържането на здравословен начин на хранене – солта и захарта.

 

Захар

 

Захарта причинява рязко повишаване и намаляване на енергията, и може да предизвика здравословни проблеми и проблеми с теглото. За съжаление ограничаването на количеството на бонбоните и сладкишите, които консумираме, е само част от решението.

 

Често не сме наясно за количеството захар, което приемаме – големи количества от нея могат да бъдат скрити в хранителни продукти, като хляб, консервирани зеленчуци, сосове за паста, картофено пюре на прах, полуфабрикати, бързи закуски, соев сос и кетчуп.

 

• Избягвайте газираните напитки

 

В 350 ml газирана напитка се съдържат около 10 чаени лъжички захар – много над препоръчителния дневен прием. Опитайте се да я замените с газирана вода с резен лимон или мъничко плодов сок.

 

Четете още: Сладката отрова

 

• Хапвайте естествено сладки храни

 

Плодовете, чушките и натуралното фъстъчено масло могат да задоволят жаждата ви за сладко.

 

 Сол

 

Повечето хора консумират твърде големи количества сол и това има своите негативни страни. Прекомерната ѝ употреба може да предизвика високо кръвно налягане и води до други здравословни проблеми. Опитайте се да намалите приема на натрий от 1,500 до 2,300 mg дневно – еквивалента на една чаена лъжичка.

 

• Избегнете обработените или предварително пакетираните храни.

 

Полуфабрикатите имат скрито съдържание на натрий, което превишава препоръчителния прием.

 

• Бъдете внимателни, когато се храните навън

 

Храните в повечето ресторанти и бързи закуски са пълни с натрий.

 

• Изберете замразените зеленчуци пред консервираните такива

 

Четете още: Какво се случва с тялото ви, ако ядете твърде много сол?

 

• Ограничете чипсовете, снаксовете, солените ядки

 

• Избирайте продукти с по-ниско съдържание на сол

 

• Ограничавайте количеството на солта постепенно

 

• Дайте време на вкусовите си рецептори да свикнат с промените.

Добави коментар