Зравословно хранене – oграничете солта и захарта
Продължава на: Здравословно хранене – калций – за здрави кости
Ако успешно включите в диетата си богати на фибри плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, постни протеини и добри мазнини, може да забележите, че подсъзнателно започвате да ограничавате храните, които пречат на поддържането на здравословен начин на хранене – солта и захарта.
Захар
Захарта причинява рязко повишаване и намаляване на енергията, и може да предизвика здравословни проблеми и проблеми с теглото. За съжаление ограничаването на количеството на бонбоните и сладкишите, които консумираме, е само част от решението.
Често не сме наясно за количеството захар, което приемаме – големи количества от нея могат да бъдат скрити в хранителни продукти, като хляб, консервирани зеленчуци, сосове за паста, картофено пюре на прах, полуфабрикати, бързи закуски, соев сос и кетчуп.
• Избягвайте газираните напитки
В 350 ml газирана напитка се съдържат около 10 чаени лъжички захар – много над препоръчителния дневен прием. Опитайте се да я замените с газирана вода с резен лимон или мъничко плодов сок.
Четете още: Сладката отрова
• Хапвайте естествено сладки храни
Плодовете, чушките и натуралното фъстъчено масло могат да задоволят жаждата ви за сладко.
Сол
Повечето хора консумират твърде големи количества сол и това има своите негативни страни. Прекомерната ѝ употреба може да предизвика високо кръвно налягане и води до други здравословни проблеми. Опитайте се да намалите приема на натрий от 1,500 до 2,300 mg дневно – еквивалента на една чаена лъжичка.
• Избегнете обработените или предварително пакетираните храни.
Полуфабрикатите имат скрито съдържание на натрий, което превишава препоръчителния прием.
• Бъдете внимателни, когато се храните навън
Храните в повечето ресторанти и бързи закуски са пълни с натрий.
• Изберете замразените зеленчуци пред консервираните такива
Четете още: Какво се случва с тялото ви, ако ядете твърде много сол?
• Ограничете чипсовете, снаксовете, солените ядки
• Избирайте продукти с по-ниско съдържание на сол
• Ограничавайте количеството на солта постепенно
• Дайте време на вкусовите си рецептори да свикнат с промените.