Зравословно хранене – здравословните и нездравословните мазнини
Продължава от: Здравословно хранене – хранете се с повече полезни въглехидрати и пълнозърнести продукти
Добрите мазнини са необходими за подхранването на мозъка, сърцето, клетките, косата, кожата и ноктите. Храните, богати на омега-3 мазнини, са относително важни и намаляват сърдечно-съдовите заболявания, подобряват настроението и помагат да се предотврати дeменцията.
За здравословна диета, включете:
• Мононенаситени мазнини
Мононенаситените мазнини са от растителен произход – рапицово олио, фъстъчено масло и зехтин, както и маслата от авокадо. Съдържат се и в лешниците и семената от тиква и сусам.
• Полиненаситени мазнини
Полиненаситените мазнини включват омега-3 и омега-6 мастни киселини, намиращи се в мазните риби, като сьомгата, херингата, скумрията, аншоата, сардините и в някои сладководни риби. Друг източник на тези мазнини са ненагретите слънчогледови семки, царевицата, соята, лененото семе и орехите.
Четете още: Колко често е полезно да ядем месо?
Намалете или елиминирайте от диетата си:
• Наситени мазнини
Наситените мазнини са основно с животински произход и се срещат в червеното месо и пълномаслените млечни продукти.
• Трансмазнини
Трансмазнините, срещащи се в някои маргарини, соленки, сладки, курабии, снаксове, пържени храни, и други преработени храни се правят с частично хидрогенизирано олио.
Продължава на: Здравословно хранене – да поговорим за протеините