ендокринна система, нарушения, жлези, сексуално желание, хормони

Значението на ендокринните нарушения за сексуалното желание

Интервю с Д-р Веселина Яначкова

 

Ендокринолог към Медицински комплекс "Д-р Щерев", занимава се с репродуктивна ендокринология и нарушения в ендокринната система на жените по време на бременност.

 

Портал "Мама, татко и аз" (МТА): Кои са първите симптоми за нарушения в работата на ендокринната система?

 

Д-р Яначкова: Работата на ендокринната система е малко по-общо понятие, защото тя представлява съвкупност от редица органи и произвежданите от тях хормони. Когато говорим за нарушения в работата на тази система, симптомите зависят от това точно коя жлеза не отговаря правилно на изискванията, т.е. тя е с нарушена функция. Ако например нарушенията са от страна на щитовидната жлеза, оплакванията могат да са едни, а ако говорим за задстомашна, хипофизна, полови жлези, надбъбречни жлези, симптомите са съвсем други.

 

МТА: При кои от тях, най-често се проявяват нарушения?

 

Д-р Яначкова: Най-честите нарушения се наблюдават в работата на щитовидната жлеза. Много широко разпространена е щитовидната дисфункция. Като причината за това не е широко разпространеното схващане, че пациентите се изследват по-често. Напротив, основните причини за нарушения в работата на щитовидната жлеза могат да са са много. Например фамилна обремененост, общ радиационен фон, начин на хранене, йодна недостатъчност. Всички тези фактори предразполагат организма към изява на щитовидни нарушения.

 

 

ендокринна система, нарушения, жлези, сексуално желание, хормони

 

 

Те могат да се изяват в различни посоки, като повишена или намалена функция на жлезата. Не са редки и случаите на т.нар. подостър тиреоидит или възпаление на щитовидната жлеза. Той се свързва с отклонения в хормоналния статус и се наблюдава често при млади хора, като сериозно може на повлияе на качеството им на живот, за времето, в което се изявява.

 

МТА: Това означава ли, че тези процеси са обратими и колко дълго може да продължи лечението?

 

Д-р Яначкова: Някои от нарушенията са обратими, но други остават за цял живот. Необходимо е хората с такива нарушения да приемат терапия до края на живота си. За съжаление няма как, когато една жлеза е загубила свойството си да произвежда определен хормон, да го набавим по начин различен от това да го внасяме в организма, под някаква форма отвън. Това е и една от най-големите трудности при лечението на хормоналните нарушения. В повечето случаи лечението е до живот.

 

Четете още: Симптоми на дисбаланс в надбъбречната жлеза

 

МТА: Какво е значението на правилното функциониране на ендокринната система за сексуалното желание при мъжете и жените?

 

Д-р Яначкова: Ендокринната система в частност хипофизната функция и функциите на половите жлези са в основата на половото съзряване на мъжете и жените. Хормоналния баланс и нормалния старт на функционирането на тази система, отключването на пубертета, започването на производство на естрогени и тестостерон, са от значение за сформиране на вторичните полови белези на мъжете и жените, и за сексуалната им зрялост.

 

 

ендокринна система, нарушения, жлези, сексуално желание, хормони

 

 

Редица хормони участват в тези процеси, един от най-важните е хормона пролактин, който се отделя от хипофизната жлеза, до известна степен той регулира функцията и на яйчника при жените и на тестиса при мъжете. При жените също така са важни нивата на естрогените, но също така е важен и тестостерона, който в най-голямата си част при тях се произвежда от надбъбречните жлези. При мъжете тази функция е поета основно от тестисите.

 

Тестостерона стои в основата на сексуалното желание и когато по една или друга причина е нарушен този фин баланс между хипофизната жлеза и половите жлези, съответно настъпват нарушения, които засягат качеството на живот на човека.

 

Четете още: 9 симптома, че имате хормонален дисбаланс

 

МТА: Може ли липсата на желание за сексуални контакти да е симптом за нарушена функция на жлезите?

 

Д-р Яначкова: Да, намаленото либидо, често се свързва с нарушена функция на хипофизната жлеза, а именно т.нар. хиперпролактинемия. Когато пациентите съобщават за намалено либидо и липса на желание за сексуални контакти, това е сигнал за ендокринолозите да изследваме нивата на хормона пролактин. Разбира се, това не е самостоятелно изследване, задължително в такива случаи се изследва и щитовидната функция.

 

 

ендокринна система, нарушения, жлези, сексуално желание, хормони

 

 

В нормални условия, хормона TSH, който също се отделя от хипофизната жлеза и регулира функциите на щитовидната такава, е естествения стимулатор на пролактиновата секреция. Т.е. ние изследваме пациента в различни направления, за да установим къде е първопричината и по какъв начин можем да му помогнем, за да има качествен живот.

 

МТА: Възможно ли е еректилната дисфункция при мъжа да доведе до ендокринни нарушения и при партньорката му?

 

Четете още: Често срещани причини за репродуктивните проблеми при жените

 

Д-р Яначкова: Еректилната дисфункция при мъжа не се свързва само с хормонални нарушения, тя може да бъде последствие от захарен диабет или тежък метаболитен синдром. Но по принцип, да, може да повлияе и на партньорката, до степен, че преди да се установи първопричината, твърде често партньорите в двойката търсят причините в самите себе си.

 

Наблюдава се подтиснато настроение, стрес, което няма как да не се отрази на хормоналния статус на пациентката. Стреса е в основата и е катализатор на почти всички ендокринни нарушения, той е един от ключовите фактори за изява на ендокринна дисфункция.

 

 

ендокринна система, нарушения, жлези, сексуално желание, хормони

 

 

Да, бих могла да кажа, че проблема при единия партньор може да се отрази и на другия партньор и неговия хормонален статус, настроението, желанието, самочувствието, което от своя страна може да повлияе съответно и на някои от неговите хормони.

 

МТА: Бихте ли добавили, нещо което е важно за двойките като съвет?

 

Д-р Яначкова: Съветът ми е, ако хората откриват в себе си необичайни симптоми, нещо което се повтаря ежедневно, нещо което по един или друг начин нарушава качеството на живот, своевременно да потърсят консултация със специалист. Когато имаме ежедневно повтарящи се симптоми, нарушения които всеки ден напомнят, че нещо става с тялото ни, те трябва да търсят причината за тези нарушения.

 

Четете още: Женската репродуктивна система

 

Важно е да се потърси възможност за адекватно лечение, защото съвременната медицина е преди всичко превантивна. Разполагаме с достатъчно апаратура, лабораторни тестове, достатъчно добри специалисти, които могат да помогнат при всяко едно от тези нарушения.

 

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

Добави коментар