Знаем ли достатъчно за захарния диабет?

Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания на планетата, което засяга хора от всички възрасти. Днес в света над 230 млн. души боледуват от диабет, което представлява почти 6% от населението на планетата.

 

Диабетът е хронично заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар и поява на глюкоза в урината, поради нарушено производство на инсулин от задстомашната жлеза и/или недостатъчната му ефективност.

 

Инсулинът е хормон, който се отделя от т. нар. бета клетки на панкреаса (задстомашната жлеза). Основната задача на инсулина е да понижава нивото на кръвната захар до нормалните ѝ стойности.

 

Съществуват три типа захарен диабет:

 

Четете още: Диабет тип 1

 

          • Диабет тип 1 – инсулинозависим

 

Характеризира се с нарушение в производството на инсулин. Заболяването засяга предимно деца и млади хора. Около 10 – 15% от диабетиците страдат от диабет тип 1.

 

          • Диабет тип 2 – инсулинонезависим

 

При този тип диабет е налице нарушена чувствителност на клетките към действието на инсулина (инсулинова резистентност), забавяне или недостиг на секрецията му. От тази форма на диабет страдат предимно по-възрастни хора (над 40 годишна възраст), но през последните години се наблюдава тенденция за “подмладяване” на болестта. В някои случаи захарният диабет тип 2 може да се превърне в инсулинозависим – при голяма давност на заболяването и изчерпване на инсулиновите резерви.

 

Четете още: Диабет тип 2

 

          • Гестационен диабет

 

Това е форма на диабет, която се развива по време на бременност и след раждането обикновено отшумява. При жените, развили този тип диабет, има по-голяма вероятност за възникване на диабет тип 2 в по-късна възраст.

 

Рискови фактори за възникване на захарен диабет

 

Причинитe за захарния диабет все още не са напълно изяснени. Съществуват някои фактори, които благоприятстват възникването му:

 

  • Наследствено предразположение – среща се при около 40 – 50% от болните от диабет, като в много от случаите, във всяко следващо поколение заболяването се проявява във все по-млада възраст
  • Нервно-психични напрежение и претоварвание
  • Наднормено тегло и затлъстяване
  • Вирусни и бактериални инфекции.
Добави коментар