Здравословно хранене

 

Здравословното хранене по време на бременност осигурява доставянето на хранителни вещества и енергия както на Вас, така и на Вашето бебе, и Ви гарантира (доколкото това е възможно) безпроблемна бременност и раждане.

Оптимално тегло в края на бременността или с колко килограма е най-добре да наддадем?

Вероятно не сте първата жена, която се пита този въпрос. Въпреки, че към него трябва да се подходи индивидуално, осреднените стойности на качените килограми в края на бременността варират между 10-12,5 килограма, които средно статистически се падат на:

 • 3 килограма: средно тежи новороденото
 • 2,7 килограма: допълнително складирани хранителни вещества – белтъчини, мазнини и др.
 • 1,6 килограма: допълнително кръв
 • 1,6 килограма: други телесни течности
 • 900 грама: уголемяване на гърдите
 • 900 грама: амниотична течност, осигуряваща благоприятна среда за Вашето бебе
 • 700 грама: плацента

Общи принципи на храненето по време на бременност

Бременността се характеризира с повишени потребности от енергия и хранителни вещества.

През първото тримесечие енергийните потребности се увеличават малко, с около 70-100 ккал/ден спрямо тези преди бременността. През втория триместър енергийният внос се повишава с около 250 ккал/ден, а през третия – до 500 ккал/дневно. Трябва да се има предвид, че жените във фертилна възраст при умерена физическа активност имат оптимални енер­гийни потребности в рамките на 2250-2310 ккал/ден. Към тях се добавят необходимите калории, според триместъра на бременност.

Препоръчва се ограничаване приема на храни, съдържащи много мазнини и захар. Средно теглото при бременната жена нараства с 10-12,5 кг в края на бремеността при нормален ИТМ преди това. Жени с наднормено тегло или затлъстяване не трябва да пра­вят опити за отслабване по време на бремеността, но трябва да лимитират наддаването си на тегло до 7-11,5 кг.

Жени с поднормено тегло и лош хранителен статус по време на бремеността, често имат проблеми като раждане на недоносени и с ниско тегло деца, спонтанни аборти, ане­мии, инфекции. Жени с наднормено тегло са с по-вероятен фетален леталитет, диабет и хипертония.

През бременността рискови фактори, влияещи на протичането й са хипертония, сър­дечни заболявания, автоимунни болести, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, приемане на силни лекарства и експозиция на токсични вещества.

Развиващият се фетус се влияе най-много от храната на майката между 17-тия и 56-тия ден след зачеването, но много жени не знаят, че са бременни през този период. Това изисква пъл­ноценно хранене и елиминиране на рисковите фактори при съмнения за ранна бременност. Препоръчва се бременните жени да не консумират непастьоризирани сокове и млечни про­дукти. Те трябва да избягват и сурови или недопечени меса, птичи продукти, яйца, риба и рибни продукти, поради риск от хранителни отравяния.

Хранителни вещества по време на бременност

Потребностите от белтъци се увеличават по време на бременността, като особено важни са продуктите от животински произход, които са с висока хранителна плътност. Особено полезни са поради високата си усвояемост белтъците на млякото и млечните про­дукти. Освен белтък те осигуряват витамин Д и лесноусвоими калциеви и фосфорни соли, необходими при формиране на опорно-двигателната система на плода. От оптималните 0,8 гр/кг тегло дневно за останалите жени, при бременност и кърмене, потребностите нарастват на 1,1 гр/кг тегло дневно и около 15 Е% от общите калории.

Мазнините са необходими за попълване на мастното депо на майката, за набавяне на незаменими биологично активни съставки за плода – особено ПНМК и витамин Е. Препоръч­ват се салати с растителни масла, а за набавяне на витамин А и Д – млечни продукти, риба. Мазнините при бременни и кърмачки трябва да осигуряват 20 до 35% от общите калории, приети с храната

Въглехидратите са необходими за феталните тъкани и за обмяната на веществата при бременната. Спецификата на въглехидратната обмяна изисква да се предпочитат лесно раз­граждащите се плодова и млечна захар, пчелен мед. Въглехидратите трябва да осигуряват не по-малко от 50% от енергийния внос. Сладките храни и напитки трябва да се избягват.

Витамини по време на бременност

Витамините са необходими в големи количества, предвид усилената белтъчна синтеза и интензивните процеси на растеж на плода. За целия период на бременността трябва да се приема с 20 мгр/ден повече витамин С. Препоръчва се увеличаване на продуктите, естест­вени източници на витамин С – зеленчуци и плодове, с което се подобрява и усвояването на желязото. Нуждите от витамин В6 се увеличават успоредно с тези от белтъци. За набавяне на другите витамини от група В се препоръчва консумация на пълнозърнест хляб, овесени ядки, варива. Нуждите от фолацин се увеличават много, поради увеличения обем на кръвта, бързия растеж на зародиша и усиления белтъчен анаболизъм. За целия период на бременност­та е необходимо с храната да се внасят 600 мкгр/ден фолацин, при норма за останалите жени 400 мкгр/ден. Витамин В12, който се набавя изключително от животински продукти е необходим също в по-големи количества, тъй като подпомага фолацина в изграждането на еритроцитите и заедно с него и желязото, предпазва от появата на "физиологична анемия" на бременните. Нуждите от витамините А, Е и Д също са по-големи и трябва да се набавят от естествените им източници.

По време на бременността се препоръчва суплементация с витамини и минерали. С това се обезпечават повишените нужди от витамини от група В, витамин А, фолиева ки­селина и желязо. Хранителните добавки трябва да се приемат внимателно и под лекарски контрол, за да се избегнат неблагоприятните ефекти от свръх прием.

Зелените листни зеленчуци, портокали и портокалов сок, банани, броколи, пълнозърнест хляб, варива и черен дроб са добри източници на фолиева киселина, за превенция в дефекти на невралната тръба при фетуса. Доказано е, че достатъчния прием на фолиева киселина преди зачеване и по време на ранната бременност, намалява инцидентите от такива де­фекти при новородени деца с 71%.

Минерални вещества по време на бременност

Минералните вещества са необходими за изграждане на костния скелет, нормално раз­витие и кръвотворене на плода. Това е особено важно за минералите, участващи в изграж­дането на костния скелет – калций, фосфор, магнезий. Бедната на калций храна води до намаляване на плътността на костите на новороденото.

Препоръките са желязото в диетата на бременната да се увеличи със 9мгр, т.е. еже­дневно с храната да се приемат 27 мгр желязо. Най-добре се абсорбира желязото от черве­ните меса. Абсорбцията на желязото се стимулира от вит. С, затова е необходимо да се консумират много плодове и зеленчуци. С тях, както и с пълнозърнестия хляб, се набавят влакнини, които спомагат за нормализиране на често нарушената функция на дебелото чер­во. Храни богати на хемово желязо са месо, риба, птиче месо, а сушените плодове и желязо – фортифицирани зърнени храни, са добър източник на нехемово желязо. Чай, кафе, пълнозърнести изделия и варива, трябва да се консумират отделно от хранителни добавки с желязо, тъй като те инхибират абсорбцията на желязото.

Увеличаването на основната обмяна, успоредно с увеличаването на активността на щитовидната жлеза и секрецията на тиреоидни хормони, води до повишаване на нуждите от йод през бременността с 70 мкгр/ден. Най-важните източници на йод са йодираната сол и морските храни.

Друг нутриент, жизнено необходим през бременността, е цинкът. Много цинк имат 6 белтъчните храни. Ежедневно с храната бременната жена трябва да приема 12 мгр цинк.

При нормална бременност режимът на хранене трябва да бъде 4-кратен през I триме­сечие и 5-кратен през II и III тримесечие.

Опасности по време на бременност

Ако сте бременна или планувате скоро да бъдете, трябва задължително да сте наясно с неблагоприятните последици за Вас и Вашия плод от тютюнопушенето, алкохола и наркотиците, по-важни от които са следните:

 • нарушават растежа и развитието на фетуса;
 • намаляват приема на храна от майката;
 • повишават нуждите от някои нутриенти: цигарите повишават метаболизма и по­требностите от витамин С и фолиева киселина; алкохола нарушава абсорбцията и утилизацията на някои нутриенти, а също така може да наруши и плацентарния транспорт за някои от тях;
 • наркотиците често са свързани с хранителни поведенчески разстройства при бре­менните жени.

При запек (констипация) на бременни се препоръчва: пиене на 2-3 литра течности ежедневно, включващи вода, мляко, сокове, супи; топли или горещи течности са също полезни след ста­ване от сън; прием на достатъчно фибри с пълнозърнести храни, варива, плодове и зелен­чуци; сини сливи, сок от тях и смокините също са полезни; повишена физическа активност като разходка и плуване.

 

 

Добави коментар