Здравословно хранене – хранете се с повече полезни въглехидрати и пълнозърнести продукти

Продължава от: Здравословно хранене – заредете се с цветни плодове и зеленчуци

 

Изберете здравословните продукти, съдържащи повече полезни въглехидрати и фибри, за да имате енергия за по-дълго време. Изследвания показват, че хората, които се хранят с повече пълнозърнести продукти, имат по-здраво сърце.

 

Пълнозърнестите продукти са не само вкусни и засищащи, но освен това са богати на фитовещества и антиоксиданти, които помагат за предотвратяването на коронарната болест на сърцето, определени видове рак и диабет.

 

Бърза дефиниция на здравословните и нездравословните въглехидрати

 

• Здравословни въглехидрати

 

Здравословните въглехидрати (познати още като „добри” въглехидрати) се съдържат в пълнозърнестите продукти, бобовите култури, плодовете и зеленчуците. Здравословните въглехидрати се обработват бавно от храносмилателната система, помагат ви да се чувствате сити за по-дълго време и държат стабилни нивата на кръвната захар и инсулина.

 

• Нездравословни въглехидрати

 

Нездравословните въглехидрати (лоши въглехидрати) се съдържат в тестените изделия от бяло брашно, рафинираната захар, белия ориз. Те се обработват бързо от храносмилателната система и предизвикват пикове в нивата на кръвната захар и енергията.

 

Четете още: Защо се нуждаем от въглехидратни храни? – част 1

 

Как да се храните с повече здравословни въглехидрати?

 

• Включете разнообразни пълнозърнести продукти в менюто си

 

Подменете белия хляб с пълнозърнест, съдържащ и просо, киноа и ечемик, а белия ориз със кафяв. Изпробвайте различни пълнозърнести продукти, докато откриете тези, които ви допадат.

 

• Опитайте се да включите пълнозърнестите продукти постепенно

 

Ако кафявият ориз и пълнозърнестият хляб не ви звучат добре в началото, започнете, като смесвате това, което ползвате обикновено, с пълнозърнестите му версии. Постепенно увеличавайте количеството, докато не го подмените на 100%.

 

Избягвайте: Рафинираните продукти, белия хляб.

 

Продължава на: Зравословно хранене – здравословните и нездравословните мазнини

Добави коментар