Здравословно хранене – умереността е от ключово значение

Продължва от: Здравословно хранене – подгответе се за успех

 

Хората смятат, че здравословното хранене означава „всичко или нищо” и грешат. В основата на всяка здравословна диета е умереността. Но какво означава умереност? Какво означава умерено количество? Това зависи от вас – вашият организъм и вашите хранителни навици.

 

Целта при здравословното хранене е да разработите диета, която можете да следвате през целия си живот, не само за няколко седмици, месеца, или докато постигнете желаното тегло. Така че, мислете за умереността, като за ключово условие да постигнете баланс.

 

Независимо от ограниченията които някои определени модерни диети ви карат да търпите, вие се нуждаете и от въглехидрати, протеини, мазнини, фибри, витамини и минерали, за да бъде здраво тялото ви.

 

За повечето от нас, умереност или баланс означава да хапваме по-малко количество, отколкото хапваме сега. И по-специално – да хапваме много по-малко нездравословни неща (например – рафинирана захар, трансмазнини) и повече здравословни (като свежи плодове и зеленчуци). Това не означава да елиминирате храната, която обичате.

 

Хапването на бекон за закуска веднъж седмично, например, може да се счита за положителна промяна, ако е последвано от здравословен обяд и вечеря, а не от кутия с понички и пица с кренвирши. Ако хапвате 100 калории шоколад следобеда, намалете 100 калории от вечерята си. Ако все още сте гладни, можете да похапнете допълнително свежи зеленчуци.

 

Четете още: Кои са най-добрите антиоксиданти?

 

Опитайте се да не мислите за определени храни като за табу

 

Когато изключите дадени храни или хранителни групи е естествено да жадувате за тези храни повече. И след това се чувствате като пораженци, ако се поддадете на изкушението. Ако ви привличат сладки, солени или нездравословни храни, започнете чрез намаляване на порциите или опитайте да не ги хапвате толкова често. На по-късен етап може да забележите, че не изпитвате огромно желание да хапвате точно тези храни, или че се сещате за тях в много редки случаи.

 

Сервирайте по-малки порции

 

Размерите на порциите нарастват напоследък – в частност в ресторантите. Когато вечеряте навън, започнете с предястите, което да разделите с приятел и не поръчвайте нищо с голям грамаж. В къщи използвайте по-малки чинии, в които поставяте по-малки порции. Ако не сте сити след като сте приключили всичко, хапнете малко зелени листни зеленчуци или завършете с някакъв плод.

 

Четете още: Защо е важно да хапваме плодове?

 

Визуални ориентири могат да ви помогнат с размерите на порциите. Например – ако сервирате месо, пиле или риба, то те трябва да са с размера на тесте карти. Филийката хляб трябва да е с размера на кутия за CD. Половин купичка картофено пюре, ориз или спагети трябва да са с размера на обикновена, електрическа крушка.

 

Продължава на: Здравословно хранене – не става въпрос само колко ядете, а също и как се храните

Добави коментар