Здравословно хранене – подгответе се за успех

Когато говорим за здравословно хранене, нямаме предвид строги философии за храненето, нереалистичното отслабване или лишаване от храната, която обичате. Имаме предвид да се чувствате чудесно, да имате повече енергия, да намалите резките промени в настроението и да бъдете колкото се може по-здрави.

 

Всичко това може да бъде постигнато чрез научаването на някой основни факти за храните, начина им на приготвяне, хранителните навици и използването им по начин, който ви устройва. Можете да разширите познанията си за различните здравословни рецепти и да се научите да планирате и прилагате вкусна и здравословна диета.

 

За да се подготвите за успех, започнете да мислите за планирането на здравословната диета, като за известен брой малки стъпки, вместо като за една голяма, драстична промяна. Ако правите промените постепенно и с отдаденост, ще постигнете здравословната диета по-скоро отколкото си мислите.

 

Четете още: Как да закусвате здравословно дори и навън?

 

Опростяване

 

Вместо да се концентрирате върху броенето на калории и измерването на размерите на порциите, започнете да мислите за храната си в цветове, разнообразие и свежест. По този начин ще ви е по-лесно да започнете да правите по-здравословен избор. Фокусирайте се върху намирането на вкусни и лесни рецепти, които включват поне няколко свежи съставки. Постепенно диетата ви ще стане по-вкусна и здравословна.

 

Започнете бавно, за да направите промените в хранителните си навици трайни

 

Да се опитате да промените диетата си към по-здравословна за една вечер е нереалистично и глупаво. Промяната на всичко накуп обикновено води до „промъкване” на вредни храни или отказ от новия начин на хранене.

 

Започнете с малки стъпки, като добавянето на салата (пълна със зеленчуци с различни цветове) към останалата си храна веднъж дневно или заместете олиото и маслото със зехтин при готвене. Чак когато свикнете с тази промяна, може да направите следващата.

 

Четете още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно

 

Всяка положителна промяна, която правите, за да се храните по-здравословно има значение

 

Не е необходимо да сте перфектни и да елеминирате напълно храните, които обичате, за да имате здравословен начин на хранене. Целта в дългосрочен план е да се чувствате по-здрави, да имате повече енергия и да намалите риска от рак и различни заболявания. Не оставяйте „подхлъзванията” да ви откажат – всяка здравословна храна има значение.

 

Помислете за водата и упражненията като допълнение към здравословната диета

 

Водата помага да изхвърлите токсините и отпадъчните продукти от обмяната на веществата. Въпреки това много хора прекарват живота си дехидратирани (дехидратацията причинява умора, липса на енергия и главоболие). Много често хората бъркат жаждата с глад, така че пиенето на по-голямо количество вода (2 л на ден) също ще помогне за здравословното хранене.

 

Четете още: 5 трика да пиете повече вода ежедневно

 

Намерете някакъв вид спорт (упражнения), които обичате и просто ги „добавете” към деня си – също както добавихте и хапването на салата. Ползите от упражненията са много, а редовните упражнения могат да ви подтикнат да избирате по-качествена храна.

 

Продължава на: Здравословно хранене – умереността е от ключово значение

Добави коментар