Здравословно хранене – не става въпрос само колко ядете, а също и как се храните

Продължава от: Здравословно хранене – умереността е от ключово значение

 

Здравословното хранене не се ограничава само с храната, която е в чинията, а също така и за това как мислим за храната. Навикът да се храним здравословно може да се научи, затова е важно да седнем и да помислим за храната като източник на хранителни вещества и енергия, а не като за нещо, което да погълнем между срещите или на път да вземем децата от детската градина.

 

Хранете се с други хора винаги когато е възможно

 

Храненето с други хора има известен брой социални и емоционални ползи – в частност за децата – и ви позволява да развиете правилни навици за здравословно хранене. Хапването пред компютъра или телевизора често води до безмислено преяждане.

 

Отделяйте достатъчно време да сдъвчете храната си и се насладете на храненето

 

Дъвчете храната си бавно, наслаждавайки се на всяка хапка. Обикновено имаме навика да прибързваме с изяждането на храната си и забравяме да усетим вкуса и да почувстваме текстурата на храната си. Започнете да се наслаждавате на храната си!

 

Четете още: Как да се храним по-добре – 12 здравословни съвета

 

Слушайте тялото си

 

Запитайте се дали наистина сте гладни. Изпийте чаша вода, за да проверите дали не сте жадни, а не гладни. По време на хранене, спрете преди да ви е станало тежко. Всъщност сигналът, който мозъка изпраща на тялото, за да каже, че стомахът е поел достатъчно количество храна се забавя с няколко минути. Така че – хранете се бавно.

 

Хапвайте на закуска и се хранете с по-малки порции през деня

 

Здравословната закуска може да засили метаболизма ви, а по-малките и чести хапвания през деня (вместо стандартните 3 големи порции), поддържат високите нива на енергията и метаболизма.

 

Избягвайте да се храните през нощта

 

Опитайте се да вечеряте по-рано през деня и след това да изкарате 14-16 часа до закуска. Изследвания показват, че спазването на този прост режим – да се храните само през часовете, в които сте активни и даването на голяма почивка за храносмилателната система между вечерята и закуската, може да ви помогне да регулирате теглото си. След вечеря обикновено се похапват неща, богати на мазнини и калории, така че и без това е добре да се избягват.

 

Продължава на: Здравословно хранене – заредете се с цветни плодове и зеленчуци

Добави коментар