Здравословно хранене – калций – за здрави кости
Продължава от: Здравословно хранене – да поговорим за протеините
Калцият е едно от ключовите хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да бъде силно и здраво. Той е не само изключително важен за изграждане на костите, но освен това участва в много други процеси, протичащи в тялото.
Много известен факт е, че калцият участва основно в изграждането на костите. Въпреки че много малка част от него (около 1%) е извън тях, неговото присъствие в кръвта и тъканите осигурява възбудимост на нервната система, нормалната съкратителна способност на мускулите, нормалното протичане на процесите на кръвоспирането.
Вие и костите ви ще получите много облаги от консумацията на храни, богати на калций, магнезий и витамин D (които помагат на калция да бъде усвоен).
Препоръчителното дневно количество е 1000 mg калций дневно, 1200 mg – ако сте над 50 годишна възраст. Приемайте допълнително количество витамин D и калций, ако храната ви е бедна на тях.
Четете още: Ползи за здравето от млякото и млечните продукти
Източници на калций:
• Млечни продукти
Млечните продукти са богати на калциий във форма, която се обработва и абсорбира лесно от организма. Те включват прясното, киселото мляко и сиренето.
• Зеленчуци
Много зеленчуци, особено зелените листни зеленчуци са богат източник на калций. Опитайте ряпата, синапа, зелето, къдравото зеле, марулята, целината, броколите, копъра, тиквичките, зеленият фасул, брюкселското зеле, аспержите и гъбите.
• Бобови култури
Друг особено богат източник на калций са черният и белият боб, граха.
• Ядки
Естествени източници на калций са бразилския орех, бадемите, кашуто.
Приемът на необходимите количества калций е много важен, особено при жените под 30 години, тъй като до тази възраст продължава да се натрупва костна маса, а осигуряването на максимална костна плътност е от голямо значение за намаляване на риска от остеопороза в менопаузата.
Четете още: Калций при бременност
При бременните жени повишаването на всекидневната доза калций може да ги предпази от развитието на прееклампсия или хипертония през втората половина от бременността. При бременните жени с по-добро хранене, приемането на калций се асоциира с намаляване на риска от хипертония с 10% и незначително намаляване на риска от прееклампсия.
Калцият предпазва от остеопороза. Използва се като противоотрова при отравяне с магнезий. Предпазва от мускулни гърчове, нормализира развитието на организма и ръста, и подържа плътността и прозрачността на косттите. Освен това създава защита в стомаха против стомашната киселина, действа като антиацид, регулира ритъма на сърцето, съкращението на мускулите, лекува хипокалцемията.
Спсобства за запазване и всмукване на някой хормони в организма, в редица случай подпомага намаляването на кръвното налягане. Намалява риска от образуване на камъни в бъбреците и се използва за лечение на токсикозата при бременност.
Продължава на: Здравословно хранене – ограничете солта и захарта