Здравословно хранене за деца: Нещата, които влияят на избора на храни

Здравословно хранене при децата. Някои неща имат голямо влияние върху това, какво ядем. Помислете за следното, когато имате намерение да изберете здравословни храни за вашето дете:

 

Наличност на храна: Тъй като храната е толкова лесно достъпна в наши дни е много по-лесно да си набавяме храна, без да се замисляме какво точно ядем. Високата достъпност на нездравословни храни е основна причина за наднорменото тегло при някои деца. В училищата има машини за пакетирана храна, заведенията за бързо хранене са навсякъде, което допълнително утежнява положението с нездравословното хранене при подрастващите.

 

В ресторантите за бързо хранене „големите” порции може да ни накарат да ядем повече, отколкото тялото се нуждае. Размера на порциите се увеличава все повече и повече.

 

Добре е да имате график за основните хранения и закуските и по този начин може да помогнете на детето си да държи глада си под контрол. Това помага да се избегнат непредвидени покупки на нездравословна храна от заведения за бързо хранене.

 

Здравословно хранене

 

Хранителни принципи: Възрастните и децата, които ядат редовно са склонни да имат по-здравословна диета и имат по-здравословно тегло от тези, които пропускат хранения. Една от основните пречки за планираното балансирано хранене е прекалено забързания начин на живот. Но отделяйки време за планирано хранене вие може да подобрите здравето на вашето дете. Семейните обеди и вечери са важен момент, да се споделят и обсъждат събития от деня.

 

Хранителен маркетинг: Разспространението и рекламирането на не толкова полезните храни за съжаление е в много по-големи размери от това да се промотират здравословни такива. Нездравословните храни не могат да заменят ползата от здравословното хранене. Храни рекламирани по телевизията по време на детски предавания, често имат по-малка хранителна стойност.

 

Рафтовете на магазините са препълнени с храни за микровълнова, инстантни супи и предварително опакован обяд. Тези храни обикновено съдържат по-малко плодове и зеленчуци и често са с високо съдържание на мазнини и сол. Рекламите често са свързани със заведения за бързо хранене и играчки. При което децата оказват натиск на родителите си да ги заведат точно там и да им купят точно определена храна и играчка. Този начин на хранене не е особено здравословен за вашето дете.

 

Емоции: Депресия, тревожност, скука, стрес, често водят до нездравословни хранителни навици, както при възрастните така и при децата. Понякога да се опитваме да променим хранителните навици е невъзможно, преди да се научим да управляваме емоциите си и стреса. Деца, които са подложени на непрекъснат стрес, са изложени на риск от промени в растежа, което води до малко тегло или наддаване на височина. Откриването на проблема, който причинява стрес на детето (а не прибягването до диета за отслабване или наддаване на тегло) ще го върне към нормален растеж.

 

Снимки: photostock, chainat FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар